Christelijke Muziek & Concertagenda

Jubileumconcert Zangers van St. Frans Venray, Limburg


Naam:
Jubileumconcert Zangers van St. Frans
Datum:
31 mei 2014

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20.00u - 21.30u
Beluister geluidsfragment
Omschrijving:

Zangers van St. Frans geven knipoog naar het verleden
Gemengd jongerenkoor viert 55-jarig bestaan met een jubileumconcert

Op zaterdag 31 mei verzorgen de Zangers van Sint Frans een jubileumconcert. Tijdens dit concert zal kerkelijke en klassieke koormuziek ten gehore worden gebracht. Oude bekende muziekstukken zullen afgewisseld worden met nieuw repertoire. Enkele solisten, die ook bij het koor gemusiceerd hebben of op een andere manier aan het koor verbonden zijn, zullen van zich laten horen. Het concert vindt plaats in de St. Annakapel aan de Noordsingel in Venray en zal starten om 20.00u. Kaarten kosten vijftien euro inclusief drie consumptiebonnen die op de borrel na het concert in te wisselen zijn. Kaarten zijn te bestellen via secretaris@zangersvansintfrans.com of te verkrijgen aan de deur.

Het heden
Een aparte gewaarwording is het wel, wanneer je op een vrijdagavond “De Galmhut”, het repetitielokaal van de Zangers van Sint Frans uit Venray, binnenloopt. Zangers en zangeressen in de leeftijd van zeven tot tweeënveertig komen langzaam binnendruppelen. Buiten wordt gevoetbald en op de gang wisselen enkele pubers de nieuwste muziek met hun smartphones uit. Eenmaal binnen heeft een meisje haar turnkleding nog aan terwijl een wat oudere zanger rechtstreeks uit zijn werk komt en nog even een kroketje weghapt. Aan de bar wordt koffie gedronken en de voorbije week doorgenomen. Even later staat jong en oud, ervaren en minder ervaren, samen geconcentreerd en met enthousiasme klassieke muziek te zingen.

Op dit moment bestaat het koor uit plusminus 45 leden, variërend in leeftijd van 7 tot 42 jaar. Sinds 2011 staat het koor onder leiding van de dynamische en toegewijde Ad de Vries en heeft in die jaren alweer een aantal succesvolle concerten op zijn naam staan. Het koor werkt sinds een jaar samen met organist Geert Verhallen. Ook krijgen de jeugdige leden elke dinsdag stemvorming van zangpedagoge Dorris van de Meerendonk

Degene die meent dat de jongsten anno 2014 meer belangstelling zouden hebben voor sport, terwijl de ouderen liever hun weekend inluiden in de kroeg, heeft het mis. “Het weekend inluiden met de repetitie zit inmiddels diep in onze cultuur ingeworteld”, aldus zanger en vice-voorzitter Bram van der Wijst. De jeugdigen doen voorafgaand aan de repetitie een potje (tafel)voetbal of airhockey. De oudere zangers nuttigen na de repetitie een drankje aan hun bar, omdat het weekend dan echt begonnen is. De goede sfeer is, volgens Bram, een belangrijke reden dat leden verbonden zijn en blijven met het koor: “Naast het zingen is er volop ruimte voor vertier, zoals een werkweekend, een dagactiviteit, een feestavond of een internationale reis. Hierdoor worden, binnen en buiten het koor, vriendschappen voor het leven gesloten.”

Bram is zelf ook al ruim twintig jaar lid van het koor en vertelt met trots over enkele recente hoogtepunten van de Zangers. “Vorig voorjaar hebben we het Requiem van Fauré uitgevoerd en in de zomer zijn we op een tiendaagse concertreis naar Praag, Bratislava, Boedapest en Wenen geweest. Een prachtige ervaring voor jong en oud.” Concertuitnodigingen van binnen en buiten Europa komen nog altijd binnen, wat mede te danken is aan het levenswerk van de in 2007 overleden oprichter en dirigent dhr. Wim Buys.

Het verleden
Het was in 1959 toen de Haagse leraar Wim Buys benaderd werd door een eveneens Haagse pater om een jongenskoortje in Venray op te richten. Hij twijfelde geen moment; de Zangers van St. Frans, vernoemd naar de Venrayse Paters Franciscanen, waren een feit. De Paterskerk zou hun thuisbasis worden. Op dat moment kon Wim Buys echter nog niet vermoeden dat de repetitie die hij met slechts zes jongens in zijn huiskamer aan de Eikenlaan in Venray hield, de start was van wat slechts enkele jaren later een groot en succesvol jongenskoor werd.

Al snel merkte men, zowel nationaal als internationaal, de Zangers van Sint Frans op: in de jaren ’60 maakte het koor voor het eerst een internationale reis, naar Bad Grund in Duitsland, destijds nog met de trein vanuit treinstation Oostrum. Ook vonden de Zangers in die jaren hun aansluiting bij de internationale jeugdkorenfederatie Pueri Cantores, waar Wim Buys later internationaal president van zou worden. Daarna heeft het koor concertreizen door Europa (onder andere Rome, Krakow, Berlijn, Moskou en Barcelona) en de Verenigde Staten en Canada gemaakt. Van een jongenskoor dat de mis in de Paterskerk opluisterde, groeide het koor uit tot een succesvol gemengd jongerenkoor. Bovendien is het koor voor een aantal zangers de start geweest van een muzikale carrière en/of studie aan het conservatorium.

De toekomst
Jongenskoren en jongerenkoren bestaan meestal niet zo lang. Het is een uitputtingsslag: jongensstemmen breken, pubers krijgen andere interesses en in een tijd van ontkerkelijking is het vinden van nieuwe leden niet gemakkelijk. Terwijl ieder jaar weer nieuwelingen opgeleid moeten worden. Bestaat een koor wel langer, dan wisselen de dirigenten. Wim Buys is gebleven en heeft z’n Zangers van Sint Frans groot gemaakt. Bijna vijftig jaar was hij oprichter, leider, dirigent en manager van zijn koor. Het bestuur en de leden van het koor anno 2014 zijn heel trots op dit erfgoed, en zetten zich op vele manieren actief in om ook in de toekomst succesvol te blijven.

Adres:
Noordsingel 39
Postcode:
5801 GJ
Plaats:
Venray (Boek overnachting in Venray)
Dagje uit in Venray | Activiteiten Limburg

Provincie:
Limburg

Thema:
Jubileum
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Jongerenkoor en Orgel
Doelgroep:
Alle leeftijden


Entreeprijs:
€ 15,00


Internetadres:
http://www.zangersvansintfrans.com
Email adres:
secretaris apenstaartje zangersvansintfrans.com
Meer concerten:
Alle concerten van Zangers van sint Frans.
Telefoon:
06-52579362

Kaarten:
secretaris@zangersvansintfrans.com

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2014-05-05 12:42:19

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar