Christelijke Muziek & Concertagenda

Magnificat Concert Woerden, Utrecht


Naam:
Magnificat Concert
Datum:
24 mei 2014

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:15u - 22:00u
Omschrijving:

Op zaterdagavond 24 mei geeft het Woerdens Kamerkoor onder leiding van Willem Blonk, onder auspiciën van de Stichting Bonaventuraconcerten, een avondvullend concert in de Bonaventurakerk met als thema Magnificat, in het Latijn het eerste woord van het Lied van Maria, ook wel de Lofzang van Maria genoemd. Traditioneel is er in de maanden mei en oktober extra aandacht voor deze ‘Moeder Gods’.
Medewerking wordt verleend door Glenda Ossekoppele, sopraan en Hugo Bakker, organist van de St. Maartenskerk in Zaltbommel. Hugo Bakker heeft een groot aandeel in het concert en bespeelt beide orgels van de prachtig gerestaureerde Bonaventurakerk, zowel solistisch als begeleidend.
In de loop der eeuwen is er op het thema Magnificat veel muziek gecomponeerd, ook omdat het lied al sinds de Middeleeuwen een vaste plaats in de dagelijkse vesperliturgie kreeg en er veel behoefte aan toonzettingen was. In de loop der eeuwen ontstonden ook versies die de functie van ‘gebruiksmuziek’ verre ontstegen.

Voor de pauze wordt muziek uit de 16e t/m de 18e eeuw uit Portugal, de Nederlanden en Duitsland uitgevoerd van o.a. Manuel Rodrigues Coelho, Orlando di Lasso, Heinrich Schütz en Johann Pachelbel. Verschillende alternatim-versies van het Magnificat komen tot klinken, waarbij de gregoriaanse melodie de helft van de tekst draagt en de andere helft meerstemmig gezongen wordt, a capella of met orgel.

Om ‘overkill’ aan herhaling van dezelfde tekst geen kans te geven is gekozen voor afwisseling met enkele Alleluja’s, van de 16e-eeuwse Jacob van Berchem voor de pauze en van de 20e-eeuwse Amerikaan Randall Thompson na de pauze. In de tweede helft van het concert staat louter 20e-eeuwse muziek op het programma. Na de pauze wordt geopend met het Magnificat van Aart de Kort, een zeer origineel werk voor sopraan en orgel, waarvan de Franse stijl goed tot zijn recht zal komen op het hoofdorgel. Sowieso geldt dat het programma goed op de monumentale neo-gotische ruimte is afgestemd: de Magnificat muziek van Arvo Pärt, George Dyson en Hendrik Andriessen zal zeker gedijen onder de ruime gewelven. In de dubbelkorige Hymn to the Virgin van Benjamin Britten gaat de 20e eeuw een relatie met middeleeuwse teksten aan, een intiem hoogtepunt in het concert. Het onder de betere koren al ‘populair’ geworden Magnificat van Arvo Pärt blijft een uitermate indrukwekkende verklanking van de tekst. Een uitdaging, voor welk koor dan ook en voor de luisteraar: een stuk voor ‘oren op steeltjes’.
Hugo Bakker zal, naast de koorbegeleiding, ook een aantal orgelsolo's spelen, zoals het Magnicat III toni van Scheidemann, Toccata II van Froberger en Pari intervallo van Pärt.

Adres:
Bonaventurakerk, RIjnstraat 60
Postcode:
3441 BV
Plaats:
Woerden (Boek overnachting in Woerden)
Dagje uit in Woerden | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor en Orgel
Doelgroep:
Alle leeftijden
Anders:
Magnificat

Uitvoerenden:
Woerdens Kamerkoor o.l.v. Willem Blonk
Hugo Bakker, orgel
Glenda Ossekoppele, sopraan

Entreeprijs volwassenen:
€ 9,00
Entreeprijs kinderen:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt

Internetadres:
http://www.woerdenskamerkoor.nl
Email adres:
info apenstaartje woerdenskamerkoor.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Woerdens Kamerkoor.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2014-04-28 10:37:43

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar