Christelijke Muziek & Concertagenda

Palestrina Poulenc en Pärt Zwolle, Overijssel


Naam:
Palestrina Poulenc en Pärt
Datum:
8 november 2013

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20.30u - 22.00u
http://www.youtube.com/watch?v=cJHomfDSbtY
Beluister geluidsfragment
Omschrijving:

Palestrina, Poulenc & Pärt

Concert van Huygens Vocaal Ensemble onder leiding van Hans Tijssen.

Programma:

G.P. da Palestrina - Misa Brevis
Arvo Pärt - Which was the son of... & I am the true vine
Francis Poulenc - Quatre petites prieres de Saint francois d'Assise

Het kamerkoor Huygens Vocaal Ensemble begint het nieuwe seizoen met een programma rondom de Missa Brevis van Palestrina. De mis die in 1570 werd gecomponeerd is een toonbeeld van heldere polyfone stijl. Het is een van Palestrina’s meest omvangrijke missen voor 4 stemmen. Een renaissance mis is a-typisch voor het ensemble dat zich doorgaans met hedendaagse muziek bezighoudt. Nu zou het Huygens het Huygens niet zijn als het bij deze mis bleef. De mis wordt omgeven door werken van Francis Poulenc en Arvo Pärt.

De werken van Poulenc en Pärt vormen qua klank een groot contrast met het werk van Palestrina. Toch zijn er zeker overeenkomsten te vinden tussen de renaissance mis en de hedendaagse werken. Palestrina werd vanuit de kerk ‘gedwongen’ om in een duidelijk te volgen stijl – lees verstaanbaarheid van de tekst - te componeren. Deze helderheid en transparantie sluiten heel goed aan bij de uitgangspunten van de componisten Pärt en Poulenc.

Het werk ‘I am the true vine’ van Pärt laat steeds terugkerende motieven horen. De melodielijn is verdeeld over de verschillende koorpartijen waardoor er een zeer verrassende, etherische klank ontstaat. ‘Which was the son of’, eveneens van Pärt, is een meer ritmisch, stuwend werk dat heel klein begint en steeds groter wordt om te eindigen in een grootse 8-stemmige finale

Een bijzondere onderdeel van het programma zijn de ‘Quatre petites prières de Saint Francois d’Assise’ van Francis Poulenc. In vier gezongen gebeden worden achtereenvolgens de Maagd Maria, God, Jezus en de Franciscaner broeders die hun leven wijden aan God geëerd. De intieme miniatuurtjes getuigen van de nederigheid en de diepe religieuze gevoelens van Poulenc. Deze emoties, gecombineerd met zijn talent voor melodie en harmonie, leveren vier pareltjes op voor de 8 mannen van het Huygens Vocaal Ensemble.

De concerten zijn op vrijdag 8 november 20.30u - OLV Basiliek in Zwolle en zaterdag 9 november 20.30u – Bergkerk Deventer. Kaarten kosten € 12,- in de voorverkoop en € 15,- bij de kerk. Studenten betalen € 10,-. jongeren tot 16 jaar hebben gratis toegang.

Adres:
Onze Lieve Vrouwe Basiliek - Peperbus
Postcode:
8011MR
Plaats:
Zwolle (Boek overnachting in Zwolle)
Dagje uit in Zwolle | Activiteiten Overijssel

Provincie:
Overijssel

Thema:
Anders
Soort:
A Capella (meer a capella optredens)
Uitvoering:
Koor
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Huygens Vocaal Ensemble
Lin de Jong - sopraan
Henriette van der Laan - Alt

Entreeprijs volwassenen:
€ 12,00
Entreeprijs kinderen:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt

Internetadres:
http://www.huygensmusic.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Huygens Vocaal Ensemble.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2013-10-17 10:38:59

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar