Christelijke Muziek & Concertagenda

Groot Mariaconcert o.l.v. concertzanger Dr. Pieter Vis Antwerpen, Antwerpen


Naam:
Groot Mariaconcert o.l.v. concertzanger Dr. Pieter Vis
Datum:
11 augustus 2013

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
15.00u - 17.00u
Omschrijving:

2de lustrumjaar Muzikale viering van Maria ten Hemelopneming

‘De mooiste Maria-liederen van alle tijden’ o.l.v. Pieter Vis met kleine plechtige ommegang.

Extra middagconcert op zondag 11 augustus: 15.00 – 17.00 uur; Toegang € 5,- p.p. inclusief programmaboekje.
Marialiederen van alle tijden en uit vele landen met vooraf een kleine processie o.l.v. pastoor Drs. Rudi Mannaerts. m.m.v. het R.-K. Dameskoor St. Antoniusparochie uit Dordrecht o.l.v. Wendeline Wilmink. Verder werken mee Michel Asselmans, bariton en piano; de mezzo-sopranen uit Nederland zijn Eline Bos en Wijnie Puijk begeleidt door mr. Luc Simons en Peter Possemiers, orgel. Algehele muzikale leiding Pieter Vis.

Het Mariaconcert op zondagmiddag 11 augustus, aanvang 15.00 uur, staat geheel in het teken van de komende viering van Maria ten Hemelopneming op 15 augustus. Er vindt vooraf een kleine gezongen ommegang plaats onder aanvoering van de pastoor van de St.-Andrieskerk, kunsthistoricus Drs. Rudi Mannaerts. Dit concert kan gezien worden als een der hoogtepunten in de laatst gehouden zomerserie ‘Vrije Inloopconcerten voor Jong Amateur Talent’.

Als bezoeker van dit concert kunt u naast inbreng van instrumentaal intermezzo, solozang en koorzang ook zelf meezingen met de bekendste Vlaamse Maria-liederen. Het zijn juist deze mooie verzen van alle tijden dat de plechtige omgang vooraf op deze kerkelijke hoogdag (in de Antwerpse volksmond ‘Moedertjesdag’ genoemd) honderden mensen van heinde en verre weet te trekken. Doordat steeds minder van dit soort kerkconcerten worden georganiseerd, hoopt men dat de kerk weer vol zal raken. Alle dank gaat uit naar de bas-baritonzanger Pieter Vis die deze muziektraditie 25 jaar geleden in Vlaanderen op de kaart heeft gezet. Hij deed en doet dat met zijn gekende enthousiasme en muzikale bewogenheid voor het eeuwenoude kerkelijke en liturgische patrimonium waarin de Zuidelijke Nederlanden zo rijk is toebedeeld. Onder meer vereeuwigd door de meesteres van de Vlaamse Polyfonie en van de Vlaamse schilderkunst.

Solozang, koorzang instrumentaal en samenzang op Mariaconcert.

Begonnen wordt met een korte processie van het Mariabeeld. Pastoor Mannaerts is de juiste persoon hiervoor om deze devotie in goede banen te leiden. De grijze muren van dit historische Godshuis heeft hij weer tot een kleurigpalet weten te brengen. Met zijn welluidende stem laat deze priester de oude gewelven zinderen met zijn sympathieke zangstem. Het R.-K. Dameskoor St.-Antoniusparochie uit Dordrecht o.l.v. Wendeline Wilmink werkt voor de derde maal mee. De soli- en duettenzang worden o.a. gezongen door de Mechelse pianist en zanger Michel Asselmans samen met Laure Campion, sopraan, ingevuld. Ook 2 sopranen uit Nederland werken te weten Eline Bos uit Ede en Wijnie Puijk uit Geldermalsen met de 87-jarige pianist Mr. Luc Simons. Er zijn ook instrumentale intermezzo’s door Michael Evans, een getalenteerde klarinettist en zijn broer Alexander aan de piano. Pieter-Jan Koninckx en Dirk van Bell, violist, spelen enkele werken van de toondichter Petros Psaris. Bekende Maria-liederen worden met ze allen gezongen en begeleid door de organist Peter Possemiers o.l.v. Pieter Vis.

In 2014 viert de Elza Vis –De Clercq Stichting haar 25-jarig bestaan.

Al weer voor de vierde maal vindt het muziekfestival voor ‘Jong Amateur Talent uit de Lage Landen’ plaats in de St.-Andrieskerk. Zanger Pieter Vis: Het komt mede omdat deze 16de eeuwse laatgotische St.-Andrieskerk een mooie akoestiek heeft en zich verder uitstekend leent voor vocale, liturgische alsook klassieke concerten’. De middagconcerten werden door hem in 2003 gestart ter nagedachtenis aan zijn overleden echtgenote Elza De Clercq. De in Nederland en Vlaanderen zeer actieve culturele organisatie staat vanaf het begin onder voorzitterschap van deze musicus. In de afgelopen 10 jaar promootte hij als musicoloog en schoonzoon van de Vlaamse volksdichter Dr. René De Clercq, naast de Vlaamse liedkunst ook talloze kerkelijke muziekwerken tijdens deze zomerconcerten. De eerste 7 jaren vonden de concerten plaats in de St.-Carolus Borromeuskerk en vanaf 2010 voor het 4de jaar in de St.-Andrieskerk. Het is voor de laatste keer (in het 2de lustrumjaar) dat Pieter Vis deze serie inloopconcerten organiseert. Deze middagoptredens (ruim 150 concerten in de afgelopen 10 jaar) trokken ruim 49.000 bezoekers vanuit geheel Vlaanderen alsook over zijn grenzen. De Elza Vis-De Clercq Stichting afd. Antwerpse Kunstvrienden bereidt zich voor om de in de volksmond genoemde ‘Kerk der Armen’ (Parochie van Miserie) op 8 december haar 6de traditionele kerstconcert in deze sfeervolle kerk te houden.



Toegangskaarten € 5.- aan de kerk!
Secr. Ward Steffens 0497.48.64.76; ward@wardsteffens.com / Informatie: Pyoterriba@gmail.com /
Dr. Pieter Vis, GSM 0474-704658 / Organisatie: Elza Vis de Clercq Stichting: /
www.elzavisdeclercqstichtinq.nl / www.ovv.be / www.topa.be

Adres:
St.-Andrieskerk Antwerpen
Plaats:
Antwerpen (Boek overnachting in Antwerpen)
Dagje uit in Antwerpen | Activiteiten Antwerpen

Provincie:
Antwerpen

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor en Orgel
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
R.-K. Dameskoor St. Antoniusparochie uit Dordrecht o.l.v. Wendeline Wilmink;
Michel Asselmans, bariton en piano; de mezzo-sopranen uit Nederland zijn Eline Bos en Wijnie Puijk begeleidt door mr. Luc Simons en Peter Possemiers, orgel. Algehele muzikale leiding Pieter Vis.

Entreeprijs:
Nog onbekend

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
ITS-symbool:
Ja
Invalidentoilet:
Ja

Email adres:
pyoterriba apenstaartje gmail.com
Meer concerten:
Alle concerten van vzw St.-Andries 2000.
Telefoon:
0032-+474-704658


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2013-08-03 08:10:21

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar