Christelijke Muziek & Concertagenda

Gebroeders Kuijken uit België geven concert De Glind, Gelderland


Naam:
Gebroeders Kuijken uit België geven concert
Datum:
1 juni 2013

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - 22:15u
Omschrijving:

Op zaterdag 1 juni aanstaande geven de drie Kuijken broers, Sigiswald, Wieland en Barthold uit België samen met de Franse klavecinist Benjamin Alard een uitvoering in de Dorpskerk in De Glind. Op het programma staan werken van Bach, Händel en Telemann. Het concert wordt georganiseerd door de Stichting Oude Muziek Barneveld.

Mei 2010
In mei 2010 traden de drie wereldberoemde Kuijken broers voor het eerst op in de serie concerten die georganiseerd wordt door deze stichting. Toen werden zij begeleid door de inmiddels overleden klavecinist Gustav Leonhardt. Een avond om nooit te vergeten.
Van heinde en ver kwam men naar De Glind. De kerk was helemaal uitverkocht. Mensen zaten zelfs drie rijen achter elkaar op het podium. En jongelui zaten op een gymnastiekbankje tussen het podium en de eerste rij. Zelfs de orgelbank verschafte zitplaats! Een unieke gebeurtenis.

Pioniers van de Oude Muziek
De drie gebroeders Kuijken stonden in de zestiger jaren van de vorige eeuw samen met Leonhardt, Harnoncourt, Brüggen, Bylsma en anderen aan de wieg van de Oude Muziek beweging.
Er voltrok zich een revolutie in de vertolking van barokmuziek. Door grondige studie van oude bronnen, instrumenten en partituren werd een dikke vette 19e eeuwse stoflaag weg geboend.
Natuurlijk gebeurde dat niet zo maar. Er ging een lange geschiedenis aan vooraf. Ongeveer vanaf het begin van de 20e eeuw. Maar vanaf ongeveer 1960 braken de nieuwe inzichten met grote onstuimigheid door. De doorbraak was onstuitbaar. Uiteraard, zoals het maar zo vaak met nieuwigheden gaat, werd ook deze aanvankelijk met hoon ontvangen. Maar, rebels als ze waren, het groepje pioniers zetten door. En langzamerhand werden én publiek én de muziekwereld overtuigd van de nieuwe uitvoeringspraktijk. En vandaag willen we niet anders meer.

Franse klavecinist
De stichting prijst zich heel gelukkig dat ze deze drie pioniers op 1 juni voor de tweede keer in de serie mogen verwelkomen. Wederom een bijzondere gebeurtenis.
De eerste regelingen voor dit concert werden al in oktober 2011 getroffen. Toen leefde de beroemde klavecinist Gustav Leonhardt nog. Hij zou net als in 2010 samen met de Kuijkens dit concert weer gaan doen. Maar helaas ontviel deze grootheid ons op 83-jarige leeftijd in het voorjaar van 2012.
Op eigen verzoek worden de Kuijkens dit keer op de klavecimbel begeleid door de jonge Franse klavecinist Benjamin Alard – een aanstormend jong talent die velen versteld doet staan door zijn spel.

Programma
Het programma onder de titel “de Franse invloed op de Duitse componisten uit de 18e eeuw”
bestaat uit werken van Telemann, Händel en Bach. En zoals gebruikelijk zal door de musici een toelichting op de muziek gegeven worden. Of deze musici hun rebelse geaardheid geheel losgelaten hebben, mag het publiek zelf bepalen. Maar de organisatie rekent weer op een onovertroffen concert van wereldniveau. Het volledige programma kan op de website van de stichting bekeken worden.

Een duo-concert: samenwerking met Concertgebouw te Amsterdam
Het concert is georganiseerd in samenwerking met het Concertgebouw te Amsterdam.
Het bestaat namelijk uit twee delen, waarvan het eerste deel de avond er voor in Amsterdam uitgevoerd wordt. Dit programma staat in het teken van de Franse barok.
Meer informatie over dit concert vindt u op de website van het Concertgebouw.

Info
Het concert begint om 20.00 uur in de Dorpskerk in De Glind. U kunt telefonisch of op onderstaande website kaarten reserveren. De toegangsprijs bedraagt € 15,00 (€ 5,00 voor jongeren en studenten). Meer informatie via www.oudemuziekbarneveld.nl of 0342-400878.

Adres:
Postweg 78
Postcode:
3794MN
Plaats:
De Glind (Boek overnachting in De Glind)
Dagje uit in De Glind | Activiteiten Gelderland

Provincie:
Gelderland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Ensemble

Uitvoerenden:
Wieland Kuijken – viola da gamba,
Sigiswald Kuijken – viool en viola da gamba,
Barthold Kuijken – flauto traverso,
Benjamin Alard - klavecimbel

Entreeprijs volwassenen:
€ 15,00
Entreeprijs kinderen:
€ 5,00

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
http://www.oudemuziekbarneveld.nl/
Email adres:
promotor apenstaartje oudemuziekbarneveld.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Stichting Oude Muziek Barneveld.
Telefoon:
0342-400878

Kaarten:
http://www.oudemuziekbarneveld.nl/

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2013-05-21 17:39:01

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar