Christelijke Muziek & Concertagenda

Muziek uit de Tudor Rijswijk, Zuid-Holland


Naam:
Muziek uit de Tudor
Datum:
26 mei 2013

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
15:00u - 16:00u
Omschrijving:

Cappella Cambiata brengt op 26 mei in de Bonifatiuskerk muziek uit de Tudor Era

Zondagmiddag 26 mei belooft weer een bijzondere muzikale middag te worden in de Rijswijkse Bonifatiuskerk. In de concertserie ‘Muziek in de Bonifatius’ treedt om 15.00 de Cappella Cambiata uit Delft op met muziek uit de Tudor. Op het programma staan werken van Osbert Parsley, John Dowland, Robert White, John Weelkes en Robert Ramsey.

De periode rond 1600 gold in Engeland als een onrustige tijd waarin de staatsgodsdienst regelmatig wisselde van rooms-katholiek naar anglicaans en terug. Vaak was de reden voor verandering meer politiek ingegeven dan uit diepe overtuiging. De traditie van polyfone Latijnse motetten kreeg een enorme impuls toen Mary Tudor, de oudste dochter van Hendrik VIII, op de troon kwam, en zij alle ketterse, d.w.z. protestantse - en dus anglicaanse - muziek verbood. Dit duurde tot 1558, toen Elisabeth I haar zus opvolgde, en de staatskerk weer anglicaans werd. Veel componisten kwamen daardoor in moeilijkheden. De Latijnse traditie verdween niet, en soms werden motetten van een Engelse tekst voorzien of, veiligheidshalve, instrumentaal uitgevoerd.

Cappella Cambiata is in 2012 opgericht als voortzetting van Musica Antiqua Delft. Het projectensemble bestaat uit een wisselend aantal vocalisten en instrumentalisten. De flexibele samenstelling per project zorgt dat werken kunnen worden uitgevoerd die buiten het bereik van vaste koren vallen. Het ensemble legt zich vooral toe op oudere muziek. Dit concert met twaalf vocalisten en een luitist staat onder leiding van Maarten Surtel.
Maarten Surtel studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij volgde drie jaar compositielessen bij Peter Schat. Surtel richtte in 1984 het Nieuw Kamerkoor Delft op. Sindsdien heeft hij diverse Delftse koren gedirigeerd.

Het concert vindt plaats in het kader van de concertserie ‘Muziek in de Bonifatius’ aan de Van Vredenburchweg 69 in Rijswijk. Het begint om 15.00 uur en duurt een uur. De toegang is gratis. Na afloop is er een deurcollecte en de mogelijkheid een glaasje te nuttigen.

Adres:
Van Vredenburchweg 69
Postcode:
2282SE
Plaats:
Rijswijk (Boek overnachting in Rijswijk)
Dagje uit in Rijswijk | Activiteiten Zuid-Holland

Provincie:
Zuid-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor
Doelgroep:
Alle leeftijden


Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
http://www.muziekindebonifatius.nl
Email adres:
concert.bonifatius apenstaartje live.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Cappella Cambiata.
Telefoon:
0620961925


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2013-05-17 22:17:20

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar