Christelijke Muziek & Concertagenda

Piano-Duo Daniël Wayenberg & Martin Oei in de St.-Andrieskerk Antwerpen, Antwerpen


Naam:
Piano-Duo Daniël Wayenberg & Martin Oei in de St.-Andrieskerk
Datum:
13 juli 2013

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
14.30u - 16.00u
Omschrijving:

Piano-Duo Daniël Wayenberg & Martin Oei treedt op het Openingsconcert, zaterdag 13 juli 2013 om 14.30 uur, St.-Andrieskerk.

Antwerpen - Van 13 juli tot 24 augustus 2013 vindt voor het laatst in het 2e lustrumjaar de vrije inloopconcerten plaats onder leiding, presentatie en samenstelling van stichter, de Nederlandse concertzanger Pieter Vis. De serie 5e ‘Klassieke Festival Jong Amateur Talent uit de Lage Landen’ valt op de zaterdagmiddagen en beginnen allemaal om 14.30 uur en eindigen circa 16.30 uur. De toegang is gratis, wel is er een collecte voor vanwege de hoge onkosten. Men vraagt € 2, - voor het programmaboekje. Het grote succes van de afgelopen tien jaar van was en is om een open podium te scheppen voor jonge amateur talenten. Nu blijkt dat in de zomermaanden deze serie een begrip is geworden bij de klassieke muziekliefhebbers in Vlaanderen. En eigenlijk is ze niet meer weg te denken uit het oude Stadscentrum van Antwerpen. Misschien komt er volgend jaar toch een andere vorm van concerten om jonge musici een open podium te blijven bieden aan een breed publiek. De kerkdeuren aan de Waaistraat gaan een half uur voor de aanvang open.

Op dit openingsconcert van de serie van 6 inloopconcerten treedt een bijzondere eregast op, namelijk de bijna 84-jarige internationaal vermaarde Frans-Nederlandse meesterpianist Daniël Wayenberg. Samen met het jonge aankomende pianotalent Martin Oei uit de provincie Utrecht, spelen zij o.a. pianowerken voor vier handen en enkele pianosoli. Op het programma prijken de namen van Brahms, Czerny, Serge Rachmaninov en Bizet. Daarnaast zullen zij de bas-bariton Pieter Vis aan de piano begeleiden in 2 melodrama’s van Franz Schubert en Franz Liszt.
Bij de feestelijke heropening van het Rijksmuseum op zaterdag 16 april j.l. te Amsterdam traden ze voor het eerst samen op als het pianoduo ‘100 jaar Jong naast Oud’ in een der Hongaarse dansen van Brahms. Het werd door de NOS en AVRO over vele landen Tv-zenders heruitgezonden.

Het was door de bas-baritonzanger Pieter Vis dat deze pianisten met elkaar in contact kwamen. Musicus Vis stelde ze toen voor om ze ook als duo te laten optreden. Dat bleek een fantastisch voorstel te zijn gezien Martin en Daniel diverse malen met succes optraden onder meer bij Martins laatste Beethoven cd-presentatie recital in de Kleine Zaal van het Koninklijk Concertgebouw. Na de pauze was een der muzikale hoogtepunten de vertolking van enkele van Rachmaninovs 4 handige pianowerken.
Een groter leeftijdsverschil van dit duo is haast niet mogelijk: de oudste, Daniël Wayenberg, wordt in oktober a.s. 84, en de zojuist 17 jaar jonge pianotalent Martin Oei staat aan het begin van zijn pianoloopbaan. Eind oktober 2013 gaan ze samen 5 concerten geven in Nederland. Op deze openingsmiddag maken ze hun debuut als pianoduo in de St.-Andrieskerk van Antwerpen. Er klinken bekende romantische klassiekers waaronder de Hongaarse dansen van de Duitse Johannes Brahms (1833-1897) en de ‘Six Morceaux’ van de Russische Serge Rachmaninov (1873-1943). Ook kozen ze voor de zelden gespeelde ‘Grote sonate’ van de Oostenrijkse Carl Czerny (1791-1857) en het gevarieerde ‘Jeux d’enfants’ van de jong gestorven Franse toondichter George Bizet (1838-1875)

Over de musici

In 1949 won Daniël Wayenberg het internationale Marguerite Long – Jacques Thibaud concours en brak hij internationaal door. Hij speelde met talloze befaamde wereldse orkesten, waaronder het Concertgebouworkest en het New York Philharmonic. De energieke Wayenberg speelt nog altijd elke dag urenlang piano. Hij wordt beschouwd als een van de grootste Nederlandse pianisten van de 20ste eeuw en geeft jaarlijks nog een tiental recitals.

Martin Oei won vanaf zijn twaalfde prijzen op concoursen. Eind 2012 ontving hij de Classic Young Master Award in De Doelen Rotterdam. In 2012 mocht Martin in het Concertgebouw de wereldpremière uitvoeren van de door Cees Nieuwenhuizen gereconstrueerde Fantasiesonate van Beethoven. Martins derde CD bevat deze sonate op een originele fortepiano.

Per concert is er een aanvullende collecte ten bate van de onkosten van dit middagoptreden. De programma’s duren circa 70 minuten met een korte ingelaste pauze. Informatie: 0474-704658 / elzavisdeclercqstichting.nl / website www.topa.be / www.ovv.be / www.uitinvlaanderen.be

Adres:
St.-Andrieskerk
Plaats:
Antwerpen (Boek overnachting in Antwerpen)
Dagje uit in Antwerpen | Activiteiten Antwerpen

Provincie:
Antwerpen

Thema:
Anders
Soort:
Piano (meer pianoconcerten)
Uitvoering:
Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Daniel Wayenberg en Martin Oei, piano;
concertzanger Pieter Vis, melodrama

Entreeprijs:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
ITS-symbool:
Ja
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
http://www.elzavisdeclercqstichting.nl
Email adres:
pyoterriba apenstaartje gmail.com
Meer concerten:
Alle concerten van Elza Vis-De Clercq Stichting.
Telefoon:
0032-+474-704658


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2013-05-02 23:32:52

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar