Christelijke Muziek & Concertagenda

Orgelconcert op historisch Nicholsonorgel in Het Lichtpunt te Zutphen door IJsbrand ter Haar Zutphen, Gelderland


Naam:
Orgelconcert op historisch Nicholsonorgel in Het Lichtpunt te Zutphen door IJsbrand ter Haar
Datum:
23 november 2013

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19.30u - 20.30u
Omschrijving:

IJsbrand ter Haar (1982) groeide op in Aalten. Hij kreeg op 7-jarige leeftijd pianoles. Niet veel later werd dat orgelles. De orgellessen zette hij voort bij Gert Oldenbeuving in de st. Helenakerk te Aalten. Op 16-jarige leeftijd werd hij toegelaten voor de vooropleiding op het conservatorium in Arnhem (Hogeschool voor de Kunsten Arnhem) en kreeg les van Theo Jellema. Twee jaar later, in 2000 begon de voltijdopleiding. In 2001 werd IJsbrand toegelaten om bij Chris Farr klavecimbel te studeren op het conservatorium in Zwolle.

In 2004 sloot IJsbrand de eerste fase van de orgelstudie af met concerten in de Spirito Sancto te Pistoïa (I) en de Eusebiuskerk te Arnhem met het cijfer 8 en werd toegelaten tot de tweede fase. Tijdens deze twee jaar kreeg IJsbrand les van Theo Jellema, Harm Jansen, Gijs van Schoonhoven, Leo van Doeselaar en Cor van Wageningen. Ondertussen, in 2005 sloot IJsbrand de eerste fase van de klavecimbelstudie af met het cijfer 8. Vanwege de lopende tweede fase voor orgel was het helaas niet mogelijk een tweede fase voor klavecimbel te starten. Gedurende de tweede fase voor orgel verdiepte hij zich bij Theo Jellema en Leo van Doeselaar in de Nederlandse en Duitse barok en bij Cor van Wageningen in de Duitse laatromantiek. In 2006 sloot IJsbrand met concerten in de Walburgiskerk te Zutphen en de Martinikerk te Doesburg de tweede fase van de orgelstudie af met het cijfer 9 met onderscheiding. In Zutphen speelde hij muziek van Sweelinck, Weckmann (Es ist das Heil) en J.S. Bach (Fantasia & Fuge g-moll) en in Doesburg speelde hij muziek van Bunk (Legende) en Reger (o.a. Wachet auf). In 2006 begon IJsbrand met de studie kerkmuziek op het conservatorium te Utrecht en kreeg daar onder andere les van Mark Lippe en Reitze Smits. In het kader van deze opleiding was IJsbrand een jaar lang kerkorganist van de Oude Kerk te Amsterdam. De kerkmuziekstudie maakte hij niet af vanwege een nieuwe baan bij de overheid. Sindsdien combineert hij muziek maken met deze baan. Sinds 2000 was hij organist van de Heilig Hartkerk (St. Eusebiusparochie) te Arnhem. In april 2012 is deze kerk gesloten. Sindsdien is IJsbrand werkzaam in andere kerken binnen de St. Eusebiusparochie en de Remigiuskerk te Duiven.

IJsbrand wordt regelmatig uitgenodigd om in concertseries te spelen. Hij speelde onder andere concerten in de Nieuwe Kerk, de Oude Kerk en het Orgelpark te Amsterdam, de Laurenskerk te Rotterdam, de Michaelskerk te Zwolle, de Eusebiuskerk te Arnhem, de Stevenskerk te Nijmegen, de Martinikerk te Doesburg, de Jacobijnerkerk te Leeuwarden en de Martinikerk te Groningen.

Visie
Voor IJsbrand telt maar één ding: gaan voor kwaliteit! Het orgel, dat meestal in een kerk staat, moet volgens IJsbrand deel uitmaken van de algemene muziekcultuur waarop elke muziekliefhebber af zou moeten komen. Helaas wordt deze muziekliefhebber vaak tegengehouden door verschrikkelijk orgelspel in de vorm van hypergelovige zwaar over de top emotionele (orgel)muziek. Deze muziek wordt zodanig uitgevoerd dat je als niet gelovende onmogelijk van het instrument orgel kunt houden. Op de programma's zoals IJsbrand deze samenstelt, staan toch regelmatig koraalbewerkingen, maar enkel als deze muzikaal gezien bestaansrecht hebben. IJsbrand zoekt in zijn programmakeuzes verbinding met het publiek. Hij gaat daarbij geen 'moeilijke' muziek uit de weg. Regelmatig licht IJsbrand het programma toe, en maakt na afloop een praatje. Het aantal organisten neemt vergeleken met de voorgaande jaren, hard af. De vraag wordt echter ook minder. Toch zal de orgelcultuur niet verdwijnen: er worden nog steeds vele goede concerten overal in Nederland gegeven en worden oude orgels prachtig gerestaureerd en nieuwe gebouwd. Iets wat goed is, zal nooit verdwijnen...

Adres:
Willem Dreesstraat 4
Postcode:
7204 JP
Plaats:
Zutphen (Boek overnachting in Zutphen)
Dagje uit in Zutphen | Activiteiten Gelderland

Provincie:
Gelderland

Thema:
Anders
Soort:
Orgel (meer orgelconcerten)
Uitvoering:
Klassiek

Uitvoerenden:
IJsbrand ter Haar

Entreeprijs:
€ 7,00


Meer concerten:
Alle concerten van T. van Hoogdalem.
Telefoon:
06-15036279


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2013-04-19 17:54:01

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar