Christelijke Muziek & Concertagenda

Muziek van Hendrik Andriessen en leerlingen Amersfoort, Utrecht


Naam:
Muziek van Hendrik Andriessen en leerlingen
Datum:
13 april 2013

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:15u - 22:00u
Omschrijving:

Rond en na de Tweede Wereldoorlog was er een grote opleving van de katholieke kerkmuziek in Nederland. Voorlopers daarin waren Hendrik Andriessen en zijn leerlingen Jan Mul, Albert de Klerk en Herman Strategier.
Centraal in het programma staat de Missa diatonica voor zesstemmig koor a capella van Hendrik Andriessen (1892 - 1981). Daaromheen is koor- en orgelmuziek gegroepeerd van Albert de Klerk en Herman Strategier, dit jaar resp. 15 en 25 jaar geleden overleden. Louis Andriessen over zijn vader: “Hij was een groot aanhanger van onbe-geleid gregoriaans zingen. Dat was het mooiste wat er was. Hij heeft de kerkmuziek opgefrist van wat hij noemde Duits-romantische sentimentaliteiten.”
Bij zijn afscheid in 1934 als organist van de Haarlemse St. Josephkerk vroeg Hendrik Andriessen zijn piepjonge opvolger Albert de Klerk: „Zul je goed voor mijn orgel zorgen, jongen?” Liefst 64 jaar lang zou De Klerk ’goed voor het orgel zorgen’. De Klerk ontwikkelde een geheel eigen klankidioom, waarin traditie én vernieuwing beide een plaats hadden. Zijn muziek stond, karakteriseerde iemand, in het teken van Pasen, van de verrijzenis. Optimisme en blijdschap zijn ook te beluisteren in de improvisaties die op geluidsdrager bewaard bleven.
Net als zijn leermeester en De Klerk is Herman Strategier beïnvloed door de Franse muziek. Hij had grote bewondering voor componisten als Fauré, Ravel, Debussy, Boulanger, Honegger en Poulenc. Op Strategiers muziek is een uitspraak van Hendrik Andriessen van toepassing: “Het is niet banaal luchthartig te zijn; het is benijdens-waardig elegant te zijn.”

Adres:
St. Joriskerk, Hof 1
Postcode:
3811 CJ
Plaats:
Amersfoort (Boek overnachting in Amersfoort)
Dagje uit in Amersfoort | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor en Orgel
Doelgroep:
Volwassenen

Uitvoerenden:
St. Joris Kamerkoor olv Bas Ramselaar en Wouter van Belle, orgel

Entreeprijs volwassenen:
€ 15,00
Entreeprijs kinderen:
€ 15,00

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt

Internetadres:
http://www.stjoriskamerkoor.nl/site/index.php
Email adres:
info apenstaartje stjoriskamerkoor.nl
Meer concerten:
Alle concerten van St. Joris Kamerkoor.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2013-03-12 13:45:04

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar