Christelijke Muziek & Concertagenda

De 7 laatste woorden Zwolle, Overijssel


Naam:
De 7 laatste woorden
Datum:
28 maart 2013

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:15u - 21:30u
Omschrijving:

Fonteinconcerten brengt in de Lijdensweek, de week voor Pasen, het intense “Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze” van Joseph Haydn, door pianist Matthijs Verschoor en verteller Otto de Bruijne.

Tussen de passionen neemt Haydn’s passiewerk een heel bijzondere, eigenlijk ingetogen plaats in. In de bekende Bach passionen, die jaarlijks veelvuldig worden uitgevoerd, is het lijden, door de diverse gekozen rollen van de solisten, enigszins gedramatiseerd. We worden aanschouwers of getuigen van het lijdensverhaal en blijven als publiek op een zekere afstand. In heel extreme vorm is aan de behoefte om naar het lijden te kijken de laatste jaren vorm gegeven in een film als The Passion of Christ van Mel Gibson of in de jaarlijks openlucht voorstelling van EO’s The Passion, dat zelfs als paasspektakel wordt aangekondigd.

Haydn’s stuk gaat een heel andere kant op. Door zijn vorm in 7 langzame sonata’s en zijn klanktaal nodigt het werk uit tot inkeer, tot introspectie, meer tot overdenking dan tot aanschouwing van het lijden. Dit geldt zeker voor de oorsponkelijke vorm, die geheel instrumentaal is gedacht, afgewisseld met vrij gesproken woord. De misschien meer bekende, wat pompeus aandoende koorversie is niet van Haydn zelf.
Haydn stelde zich de uitvoering van dit werk als volgt voor: ‘Na een toepasselijke prelude beklimt de bisschop de kansel, spreekt één van de zeven woorden en geeft er dan een meditatie over. Als die beëindigd is, komt hij naar beneden en valt knielend voor het altaar neer. Deze tijd wordt gevuld door muziek. De bisschop bestijgt weer de kansel en verlaat hem dan, een tweede, derde keer, enzovoort, en de muziek klinkt iedere keer aan het eind van zijn preek’.
In de uitvoering van Otto de Bruijne en Matthijs Verschoor wordt qua muzikale uitvoering en voorgedragen teksten dicht aangesloten bij de door Haydn bedachte praktijk. De door Otto nieuw geschreven, korte teksten ondersteunen Haydn’s muziek, en de muziek vormt op haar beurt de drager van de teksten. Een uitvoering die ons op de plaats stil zal zetten bij de betekenis van het lijden van ‘onze Verlosser’.

Adres:
Sterrenkroos 56
Postcode:
8043 NX
Plaats:
Zwolle (Boek overnachting in Zwolle)
Dagje uit in Zwolle | Activiteiten Overijssel

Provincie:
Overijssel

Thema:
Pasen
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Solist(en)
Doelgroep:
Volwassenen

Uitvoerenden:
Matthijs Verschoor, pianist en Otto de Bruijne, verteller

Entreeprijs:
€ 10,00

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
http://www.fonteinconcerten.nl
Email adres:
info apenstaartje fonteinconcerten.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Fonteinconcerten.

Kaarten:
Reserveren op www.fonteinconcerten.nl

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2013-02-18 22:03:56

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar