Christelijke Muziek & Concertagenda

Muzikale troost in zware tijden Veenendaal, Utrecht


Naam:
Muzikale troost in zware tijden
Datum:
23 februari 2013

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:00u - 17:15u
Omschrijving:

Muzikale troost in zware tijden. Zo zou het programma van Westerkerkmuziek van 23 februari samengevat kunnen worden. Op het programma staan twee belangrijke werken uit de muziekgeschiedenis die uitgevoerd werden bij een begrafenis, namelijk de Musikalische Exequien van de 17e eeuwse protestante componist Heinrich Schütz en Cantate 106 van Johann Sebastian Bach. De luisteraar wordt meegenomen door teksten die gaan over dood en paradijs, over verdriet en overgave. Deze teksten zijn op monumentale manier getoonzet, vandaar het thema ‘Getroost naar het paradijs’.
In 1636 vond de begrafenis plaats van Heinrich Posthumus von Reuss, graaf van een klein stadje in het Duitse Thüringen. Te midden van de gruwelen van de Dertigjarige Oorlog gaf de graaf omstreeks 1630 opdracht aan Schütz (afkomstig uit dezelfde streek en een goede bekende van de graaf) om de muziek voor diens begrafenis te componeren. Zo werd hij de rechtstreekse aanleiding tot het ontstaan van een grandioze ‘Teutschen Begräbnis-Missa’. De opdracht die Schütz kreeg, was niet eenvoudig. De graaf had ongeveer een jaar voor zijn dood samen met Schütz een koperen doodskist besteld en die laten versieren met zelf gekozen Bijbelteksten en strofen uit kerkliederen, gebaseerd op het thema dood, vergankelijkheid, opstanding en eeuwig leven. Schütz schreef zo een protestant werk dat vergelijkbaar is met de vele mooie requiems die in de katholieke traditie werden geschreven.
Ook bij Bach gaat het over de strengheid van de dood en de troost die het Evangelie kan bieden De sopraan zingt de teksten van de ziel, de alt de teksten van de individuele mens (in het bijzonder David) en de tenor de teksten van de mensheid en de gewijde schrijver, in het bijzonder Mozes. Tenslotte, zoals ook in de Matthäus-Passion, zingt de bas de teksten van God en Jezus.
Het concert begint om 16.00 uur en de toegang is gratis (collecte aan de uitgang). Meer informatie op www.westerkerkmuziekveenendaal.nl.

Adres:
Westerkerk, Goudvink 2
Postcode:
3906 AL
Plaats:
Veenendaal (Boek overnachting in Veenendaal)
Dagje uit in Veenendaal | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden
Anders:
Muzikale troost in zware tijden

Uitvoerenden:
Een Veenendaals projectkoor, een consort van 4 of 5 gamba’s, twee blokfluiten, luit en orgel. Het geheel staat onder leiding van Veenendaler Kees Jan de Koning.

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja

Internetadres:
http://www.westerkerkmuziekveenendaal.nl
Email adres:
info apenstaartje westerkerkmuziekveenendaal.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Westerkerkmuziek Veenendaal.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2013-02-16 14:45:24

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar