Christelijke Muziek & Concertagenda

Delfts Symphonie Orkest Rijswijk, Zuid-Holland


Naam:
Delfts Symphonie Orkest
Datum:
27 januari 2013

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
15:00u - 16:00u
Omschrijving:

Op zondagmiddag 27 januari 2013 om 15.00 uur geeft het Delfts Symphonie Orkest (DSO) een concert in het kader van de concertserie ‘Muziek in de Bonifatius’. Onder leiding van dirigent Peter Gaasterland spelen zestien leden van het orkest de Serenade voor blazers (op. 44) van Antonín Dvořák (1841 – 1904) en de Suite in Bes voor blazers (op. 4) van Richard Strauss (1864 – 1949). Jos Bolte, Wethouder van Sociale Zaken, Welzijn, Onderwijs en Zorg van de Gemeente Rijswijk, zal de officiële opening van de nieuwe concertserie verrichten.
Peter Gaasterland (1957) is sinds 2004 verbonden als vaste dirigent aan het DSO. Het orkest is in 1919 opgericht en bestaat uit 75 gevorderde amateurmusici. Het DSO legt zich toe op het spelen van de grote symfonische werken van onder andere Brahms, Tsjaikovsky, Mahler, Bruckner, Sjostakovich, Sibelius en Dvořák.
De Serenade voor blazers dateert uit 1878 en de Suite in Bes voor blazers uit 1884. Beide stukken zijn geschreven voor een klassiek “harmonie-ensemble” - niet te verwarren met een harmonieorkest - met extra instrumenten. De oorsprong van het harmonie-ensemble ligt in de tweede helft van de 18e eeuw. In die tijd waren er al groepjes van zes blazers actief die achtergrondmuziek verzorgden bij feesten en banketten van de adel. De Oostenrijkse keizer Joseph II breidde dit aantal uit tot een vaste bezetting van acht musici: twee hobo’s, twee klarinetten, twee hoorns en twee fagotten, en rekruteerde voor zijn privé-ensemble de topmusici uit zijn eigen hoforkest. Dit bleek zo goed aan te slaan dat binnen de kortste keren iedere adellijke heerser een dergelijk ensemble wilde hebben. Er ontstond zodoende ook een enorme vraag naar muziek voor deze bezetting. Zowel grote componisten als figuren van het tweede plan componeerden of arrangeerden muziek voor deze “harmonie”, die desgewenst kon worden uitgebreid met extra instrumenten.
Het concert vindt plaats in het kader van de concertserie ‘Muziek in de Bonifatius’ aan de Van Vredenburchweg 69 in Rijswijk. Het begint om 15.00 uur en duurt een uur. De toegang is gratis. Na afloop is er een deurcollecte en de mogelijkheid een glaasje te nuttigen.

Adres:
Bonifatiuskerk, Van Vredenburchweg 69
Postcode:
2282SE
Plaats:
Rijswijk (Boek overnachting in Rijswijk)
Dagje uit in Rijswijk | Activiteiten Zuid-Holland

Provincie:
Zuid-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Orkest
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Leden van het Delfts Symphonie Orkest
o.l.v. Peter Gaasterland

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Invalidentoilet:
Ja
Lift:
Nee

Internetadres:
http://www.muziekindebonifatius.nl
Email adres:
concert.bonifatius apenstaartje live.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Muziek in de Bonifatius.
Telefoon:
06 20961925


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2013-01-18 22:55:27

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar