Christelijke Muziek & Concertagenda

Holland Baroque Society: Hoofd en Hart Amsterdam, Noord-Holland


Naam:
Holland Baroque Society: Hoofd en Hart
Datum:
13 januari 2013

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
15:30u - u

Omschrijving:

Johann Sebastian Bach en Joseph Johann Fux. Twee absolute meesters van de fuga’s en de canons, van de wondere wereld van het contrapunt.
Maar wat is nu precies een fuga? HBS onderzoekt het ‘subject’, de ‘dux’ en de ‘comes’, de strenge regels èn de mazen in dat muzikale net. Bach en Fux bewijzen dat nota bene strenge regels kunnen resulteren in muziek waar uiteindelijk het gevoel de hoofdrol speelt. Het hoofd dient het hart. Zo schrijft Fux een meeslepende suite over de liefkozingen van de nacht, terwijl hij de eisen van de fuga-techniek consequent respecteert.

De Thomascantor uit Leipzig en de hofcomponist uit Wenen worden door veel tijdgenoten in één adem genoemd als de meesters van het contrapunt. Fux schreef in 1725 zijn theoretische werk Gradus ad Parnassum. Een werk over compositietechnieken en contrapunt. Bach had een exemplaar hiervan in zijn boekenkast staan en is door Fux beïnvloed bij zijn latere werken. Niet alleen door zijn boek Gradus maar ook door de wijze waarop Fux heel consequent en esthetisch de Stile Antico toepaste in zijn eigen composities. Daarbij stellen we overigens vast dat Fux veel strenger in de leer was dan Bach. Misschien is het daarom dat de muziek van deze twee grootheden zeer verschillend klinkt? Beiden zijn bekend met de Italiaanse en Franse stijl, beiden zijn meesters van het contrapunt, maar elk heeft een geheel eigen stijl.

Adres:
Waalse Kerk
Postcode:
1012 JZ
Plaats:
Amsterdam (Boek overnachting in Amsterdam)
Dagje uit in Amsterdam | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Ensemble


Entreeprijs volwassenen:
€ 22,50
Entreeprijs kinderen:
€ 17,50


Internetadres:
http://www.hollandbaroquesociety.nl
Email adres:
hoekstra apenstaartje ge-sharp.eu
Meer concerten:
Alle concerten van Holland Baroque Society.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2012-12-12 14:17:05

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar