Christelijke Muziek & Concertagenda

Reis naar Jeruzalem Utrecht, Noord-Holland


Naam:
Reis naar Jeruzalem
Datum:
21 december 2012

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:15u - 21:30u
Beluister geluidsfragment
Omschrijving:

In ‘Reis naar Jeruzalem’ of ‘Viage de Hierusalem’ wordt het publiek meegenomen op een muzikale reis rondom het werk van Francisco Guerrero en zijn tijdgenoten.

Guerrero’s motetten waren niet alleen tijdens zijn leven, maar ook lang na zijn dood erg populair. De hymne Conditor alme siderium komt uit de Toledo Codex 25 die pas een paar jaar geleden aan het licht kwam.

De voorstelling legt de nadruk op de persoon van Francisco Guerrero en schetst de totale muzikale wereld die hem omringde. Het bevat daarom naast Guerreo's mooiste werken ook werken van diegenen die in muzikaal opzicht belangrijk voor hem waren, zoals zijn leermeester Cristóbal de Morales, zijn vriend Tomás Luis de Victoria, en Peňalosa, één van zijn voorgangers als kapelmeester in het Spaanse Sevilla.

Vlaamse meesters – en daar waren er veel van aan het Spaanse hof – werden bestudeerd en als rolmodel beschouwd door de musici in Spanje. Josquin des Prez, al overleden toen Guerrero werd geboren, werd ook door hen bewonderd en Guerrero zorgde ervoor dat Josquin’s muziek verschillende keren gekopieerd werd in de koorboeken van de kathedraal.

Onder andere worden in dit programma uitgevoerd het dubbelkorige motet Regina Caeli, het Ave Virgo Sanctissima en Niñoa Dios van Guerrero, het Ave Regina Caelorum van Peñalosa, Ego Flos campi van Lobo, Benedicta es van Josquin, en het dubbelkorige stuk Ave Maria van Victoria.

In deze voorstelling worden de zangers begeleid door kistorgel en dulciaan, een dubbelrietinstrument en de voorloper van de fagot. De Europese kerkmuziek, polyfonie inbegrepen, werd volgens de bronnen zelden uitgevoerd zonder instrumenten. Van deze was de dulciaan de meest belangrijke. De begeleiding met de dulciaan brengt deze utivoering dicht bij hoe het in de 16de eeuw werd uitgevoerd.

Adres:
Pieterskerkhof 3
Postcode:
3512 JR
Plaats:
Utrecht (Boek overnachting in Utrecht)
Dagje uit in Utrecht | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Advent
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor en Orgel

Uitvoerenden:
Zangers: Bea Lafont, Capucine Meens, sopranen, Bram Verheijen, Guido Groenland, Jonatan Alvarado, Esteban Manzano, tenoren, Robert Brouwer, Joel Frederiksen, bassen
Musici: Kim Stockx, dulciaan en Alessandro Pianu, kistorgel
Dirigent: Enrique López-Cortón

Entreeprijs:
€ 2,35


Internetadres:
http://www.capellasanctamaria.com
Meer concerten:
Alle concerten van Stichting Capella Sancta Maria.

Kaarten:
http://carteblanche.pieterskerkconcerten.nl/index.php?act=moreinfo&id=229

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2012-12-12 09:34:25

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar