Christelijke Muziek & Concertagenda

Oost-Nederlands Kamerkoor zingt Wilmink en Finkers Doetinchem, Gelderland


Naam:
Oost-Nederlands Kamerkoor zingt Wilmink en Finkers
Datum:
24 juni 2012

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - 21:00u
Omschrijving:

Het concert begint met een uitvoering van het Stabat Mater van Giovanni Battista Pergolesi. Hij schreef misschien wel de bekendste versie van deze liederencyclus over Maria, wenend bij haar zoon aan het kruis. Pergolesi voltooide zijn versie in het jaar 1736. De tekst van het Stabat Mater werd omstreeks 1300 geschreven door Jacopone da Todi. Het was in de 17e/18e eeuw gebruikelijk het Stabat Mater op Goede Vrijdag uit te voeren.
Pergolesi koos voor een intieme bezetting. De mannelijke (!) solostemmen sopraan en alt werden begeleid door twee violen, een altviool en een continuo. Na Pergolesi’s dood verschenen bewerkingen waarbij het orkest werd uitgebreid met blazers of waarbij een koor werd toegevoegd. Het Oost-Nederlands Kamerkoor zal het Stabat Mater uitvoeren in de bezetting voor vrouwenkoor. De begeleiding is in handen van het Valerius Ensemble. De tekst zal zijn in de vertaling van de Twent Willem Wilmink. Het “Stabat Mater Dolorosa, Iuxtra crucem lacrimosa, Dum pendebat Filius”wordt hier: “De Moeder stond door smart bevangen en met tranen langs haar wangen waar haar zoon gekruisigd hing”.

Het tweede deel van het concert is een uitvoering van de Sint Jorismis van Herman Finkers. Deze mis schreef Finkers ter gelegenheid van zijn huwelijksinzegening in de Georgiuskerk te Almelo. Hij schreef de mis voor zijn bruid Hetty, familie, bekenden, hemzelf “en natuurlijk Onze Lieve Heer en Zijn Moeder”
Oorspronkelijk was de mis geschreven voor orgel en koor, maar later werd de mis bewerkt voor begeleiding door een ensemble. Een derde versie 2.0 ontstond toen Finkers enkele naar zijn mening minder geslaagde melodieën verving en de begeleiding vereenvoudigde tot een klavecimbel, een strijkkwintet en een dubbelkwartet zangers. Gaandeweg bracht hij nog meer wijzigingen aan zodat er een versie 2.2. ontstaan is, de versie die het Oost-Nederlands Kamerkoor uitvoert. De begeleiding wordt ook hier verzorgd door het Valerius Ensemble. Finkers omschrijft de Jorismis als een naïef schilderij; “het perspectief klopt niet altijd en de kleurstelling is wat onhandig, maar het mag om een andere reden aanspreken.”

Kaarten à € 20,- zijn verkrijgbaar via www.oostnederlandskamerkoor.nl of bij de ingang van de kerk.

Dit concert is mede mogelijk gemaakt door kleine en grote sponsoren, waarbij de Stichting Fonds 1819 in het bijzonder genoemd mag worden.

Adres:
Simonsplein 25
Postcode:
7001BM
Plaats:
Doetinchem (Boek overnachting in Doetinchem)
Dagje uit in Doetinchem | Activiteiten Gelderland

Provincie:
Gelderland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)


Entreeprijs:
€ 20,00


Internetadres:
http://www.oostnederlandskamerkoor.nl
Email adres:
secretaris apenstaartje oostnederlandskamerkoor.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Het Oost-Nederlands Kamerkoor.
Telefoon:
06-12411572


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2012-06-10 16:09:41

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar