Christelijke Muziek & Concertagenda

Presentatieconcert klavecimbel en viool Nieuwolda, Groningen


Naam:
Presentatieconcert klavecimbel en viool
Datum:
9 juni 2012

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - 22:00u
Omschrijving:

Op zaterdagavond 9 juni wordt een presentatieconcert gegeven van het nieuwste klavecimbel van Cornelis Bom te Nieuwolda. Pieter-Jan Belder (klavecimbel) en Hanneke Wierenga (viool) zullen dit concert verzorgen.

In 2008 bouwde Cornelis Bom voor prof. Edw. Parmentier (University of Michigan) een 'moeder en kind' virginaal, zoals ooit gemaakt door Joannes Ruckers in 1600. Enige tijd later ontstond met prof. Parmentier het plan om nogmaals een bijzonder en uniek klavecimbel te laten bouwen voor de universiteit.

Na oriëntatie en studie viel de keuze op een "Transposing Double" (in oud Nederlands "Dubbel Staartstuk" genoemd), zoals deze door Joannes Ruckers werd gemaakt in 1638 te Antwerpen. Het origineel bevindt zich in St. Cecilia's Hall museum te Edinburgh. Dit is een klavecimbel met twee klavieren, maar de toetsen liggen niet recht boven elkaar. De klavieren kunnen zelfs niet tegelijk gebruikt worden. Wat kun je met zo'n instrument en waarom bouwde Ruckers deze 'uitvinding' en waarom was er zoveel belangstelling voor dit instrument bij de musici aan het hof. Tijdens en rondom het concert krijgt u hierover meer te horen. Cornelis Bom is zelf uiteraard aanwezig.

Hanneke Wierenga is als violiste werkzaam in diverse orkesten en ensembles, zoals 'De Nederlandse Bachvereniging', 'het Orkest van de Achttiende Eeuw' en 'Musica Amphion'. Zij is medeoprichter en artistiek leider van 'The Northern Consort'. Pieter Jan Belder treedt op in binnen- en buitenland als klavecinist, fortepianist, continuospeler en blokfluitist. Hij maakte meer dan 100 cd's, zowel solo als kamermuziek. Met deze twee specialisten is het echt de moeite waard om dit eenmalige presentatieconcert bij te wonen!

Reserveren kan via: concertnieuwolda@gmail.com

De toegang is € 10,-- pp.
Het concert begint om 20.00 uur.
Oude Dorpskerk, Nieuwolda

We zien u graag op 9 juni in Nieuwolda, u bent van harte welkom!

Met vriendelijk groet,
Orgelcommissie Nieuwolda

Adres:
P.G.Cremerstraat 14
Postcode:
9944AN
Plaats:
Nieuwolda (Boek overnachting in Nieuwolda)
Dagje uit in Nieuwolda | Activiteiten Groningen

Provincie:
Groningen

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Klassiek


Entreeprijs:
€ 10,00


Internetadres:
http://www.pg-nieuwolda-oostwold.nl/
Meer concerten:
Alle concerten van Protestantse Kerk Oostwold/Nieuwolda.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2012-05-24 11:43:34

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar