Christelijke Muziek & Concertagenda

Pieter Vis zingt Marialiederen van alle tijden. Antwerpen, Antwerpen


Naam:
Pieter Vis zingt Marialiederen van alle tijden.
Datum:
15 augustus 2012

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
14:00u - 17:15u
Omschrijving:

Extra concert in het Jubileumjaar waarmee het Antwerpse Bisdom zijn(4)50 jarig bestaan viert op 15 augustus ‘Viering van Maria ten Hemelopneming !

Pieter Vis brengt opnieuw de mooiste Marialiederen van alle tijden met een kleine plechtige ommegang.

Het Mariaconcert op woensdagmiddag 15 augustus a.s., aanvang 15.00 uur staat opnieuw geheel in het teken van de viering van Maria ten Hemelopneming met een kleine ommegang onder aanvoering van de pastoor van de St.-Andrieskerk, kunsthistoricus Drs. Rudi Mannaerts. Het mag gezien worden als een der hoogtepunten in de lopende succesvol gehouden zomerserie ‘Vrije Inloopconcerten voor Jong Amateur Talent’ onder muzikale leiding van concertzanger Dr. Hc.Mus. Pieter Vis.

Als bezoeker van dit concert kunt u naast inbreng van instrumentale intermezzi, solozang en koorzang ook zelf meezingen met de bekendste Vlaamse Marialiederen. Het is juist door deze mooie verzen van alle tijden dat de plechtige ommegang vooraf op deze kerkelijke hoogdag (in de Antwerpse volksmond ‘Moedertjesdag’ genoemd) honderden mensen van heinde en verre weet te trekken. Zo bleek dat op het eerste Mariaconcert van 13 augustus 2011 meer dan 650 bezoekers uit Vlaanderen naar de Sint-Andrieskerk toekwamen. Doordat steeds minder van dit soort kerkconcerten worden georganiseerd, kan men er al vrijwel verzekerd van zijn dat de St.-Andrieskerk weer vol zal geraken.

Alle eer gaat daarom uit naar de bas-baritonzanger Pieter Vis die deze muziektraditie 25 jaar geleden zowel in Nederland als in Vlaanderen op de kaart heeft gezet en hierdoor de mensen naar zijn concerten weet te halen. Hij doet dat met zijn gekende enthousiasme en muzikale bewogenheid voor het eeuwenoude kerkelijke liturgische patrimonium dat de Zuidelijke Nederlanden zo rijk was toebedeeld. Onder meer door de Vlaamse Polyfonie en de meesters van de Vlaamse schilderkunst naar voren te halen. Daarom is de combinatie van deze twee genoemde kunstuitingen bij Drs. Mannaerts en musicoloog Vis in goede handen. De pastoor van de Sint-Andrieskerk, Rudi Mannaerts, is een zeer gerespecteerd kunsthistoricus in het Antwerpse en de veelzijdigheid van bas-baritonzanger Pieter Vis heeft hem in Vlaanderen een grote naamsbekendheid verworven.

Solozang, koorzang instrumentaal en samenzang op Mariaconcert.
Op deze middag worden naast solozang, koorzang ook instrumentale werken ten gehore gebracht rond het leven van Maria. Begonnen wordt met een korte processie van het Mariabeeld. Pastoor Mannaerts is de juiste persoon hiervoor om deze devotie in goede banen te leiden. De grijze muren van dit historische Godshuis heeft hij weer tot een kleurpalet weten te brengen en met zijn welluidende stem heeft Mannaerts de oude gewelven laten zinderen van zijn muzikale zangtalenten. Het R.-K. Dameskoor v.d. St. Antoniusparochie - Dordrecht - o.l.v. Wendeline Wilmink is op veler verzoek weer aanwezig. De soli en duettenzang worden door de jonge sopraan Lauren Campion in en de baritonzanger Michel Asselmans samen met Pieter Vis ingevuld. Naast instrumentale afwisseling door de 18-jarige getalenteerde pianist Pieter-Jan Koninckx die enkele werken zal spelen van de toondichter Petros Psaris zal hij nog Maria-liederen vertolken. Zowel Dirk Van Bel, violist, als de uit Moldavië gevluchte bekende concertpianiste Albina Skvirskaya (zij speelt al 5 jaar op de georganiseerde concerten van de Elza Vis-De Clercq Stichting) zulen naast de vermaarde Antwerpse toetsenist Dirk Baert weer van de partij zijn. Deze musici zullen de piano- en orgelbegeleiding verzorgen bij de samenzang. De algehele muzikale leiding is in handen van Pieter Vis.

Het is voor het tweede maal dat de Elza Vis-De Clercq Stichting samenwerkt met de VZW St.-Andrieskerk 2000. Deze in Nederland in 1989 opgerichte maar ook in Vlaanderen zeer actieve culturele organisatie staat vanaf het begin onder voorzitterschap van haar oprichter Pieter Vis. In de afgelopen 10 jaar heeft hij als schoonzoon van de Vlaamse volksdichter Dr. René De Clercq 8 jaar diens liederen gepromoot tijdens de zomerconcerten in de St.-Carolus Borromeuskerk. Deze succesvolle serie werd in Antwerpen bekend als de ‘Vrije Inloopconcerten’. Vanuit geheel Vlaanderen alsook van ver boven de grote rivieren konden ruim 49.000 bezoekers hun muzikale favoriete muziek en solisten beluisteren. Deze muziekactiviteiten zijn ruim twee jaar geleden, na de ontstane brand in de Carolus Borromeuskerk, verplaatst naar de Sint-Andrieskerk. In de Scheldestad wordt in de volksmond dit Godshuis ook wel genoemd ‘Kerk der Armen’ (Parochie van Miserie). Ter gelegenheid van haar 23-jarig bestaan zal de Elza Vis-De Clercq Stichting op 9 december a.s. haar traditionele kerstconcert verzorgen in deze kerk. Het in 2011 gehouden muziekfestival voor ‘Jong Amateur Talent uit de Lage Landen’ kende succes en dit jaar ziet het er ook zeer gunstig uit! Zanger Pieter Vis zegt dat het mede komt omdat de 13de eeuwse St.-Andrieskerk een mooie akoestiek heeft en verder zich uitstekend leent voor vocale, liturgische als wel klassieke concerten.

Zie Agenda van www.topa.be / www.ovv.be / Secretariaat: Emma van der Kaden; Grote Steenweg 648, D3 Berchem 2600.
Tel.: 03/6660744 / GSM: 0478/346556 / email: emmavanderkaden@skynet.be

Adres:
St.-Andrieskerk Antwerpen
Postcode:
2000
Plaats:
Antwerpen (Boek overnachting in Antwerpen)
Dagje uit in Antwerpen | Activiteiten Antwerpen

Provincie:
Antwerpen

Thema:
Jubileum
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
zang: Pieter-Jan Koninckx, Laure Campion, sopraan. Michel Asselmans en Pieter Vis, baritons. R.-K. Dameskoor v.d. St. Antoniusparochie - Dordrecht - o.l.v. Wendeline Wilmink e.v.a.

Entreeprijs:
€ 5,00

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
ITS-symbool:
Ja
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
http://www.ovw.be
Email adres:
emmavanderkaden apenstaartje skynet.be
Meer concerten:
Alle concerten van VZW St.-Andriekerk 2000.
Telefoon:
06-23149414


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2012-05-14 06:53:15

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar