Christelijke Muziek & Concertagenda

Pieter Vis presenteert: 7 weken ‘Klassiek Festival 'Jong Amateur Talent uit de Lage landen’ Antwerpen, Antwerpen


Naam:
Pieter Vis presenteert: 7 weken ‘Klassiek Festival 'Jong Amateur Talent uit de Lage landen’
Datum:
14 juli 2012

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
14:30u - 17:00u
Omschrijving:

Antwerpen – Tussen 14 juli en 25 augustus 2012 vindt voor de tweede maal het ‘Klassiek Festival Jong Amateur Talent uit de Lage Landen’ plaats. Deze zaterdagmiddagconcerten beginnen allemaal om 14.30 uur en eindigen circa 16.15 uur. De toegang is gratis maar er wordt wel een collecte gehouden vanwege de hoge onkosten voor deze serie Vrije Inloopconcerten. Het programmaboekje kost € 2,-.

De vermaarde Frans-Joegeslavische operazangeres Jana Boukoff en de legendarische meesterpianist Daniel Wayenberg (82 j.) treden eenmalig op bij het openingsconcert van 14 juli a.s. Zij brengen na de pauze bekende Italiaanse en Franse opera-aria’s als ook het Duits-romantische lied. In het eerste deel treden twee jonge klassiek geschoolde pianotalenten op, te weten Pieter-Jan Koninckx en Martin Oei. De presentatie en regie zijn in handen van de Nederlandse concertzanger Dr. Hc. (Mus.) Pieter Vis. Door het grote succes in de afgelopen tien jaren is deze serie van Vrije Inloopconcerten met jonge talenten tijdens de zomermaanden niet meer weg te denken in het oude Stadscentrum.

De middagconcerten duren hooguit ander-halfuur met een korte pauze en het zijn vooral musici die aan het begin van een solocarrière staan. Pianowerken klinken er van Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin, Franz Liszt, Henri Duparc, Nancy van der Elst en Petros Psaris. Daarnaast klinken er romantische Duitstalige liederen en opera-aria’s van Franse en Vlaamse toondichters maar ook wordt er ruimschoots plaats ingeruimd voor geliefde liederen uit de eeuwenoude Vlaamse liederengarven. Het slotconcert vindt plaats op zaterdagmiddag 25 augustus.

Veelzijdige talenten uit Vlaanderen en Nederland
De veelzijdige 18 jarige zangstudent en pianist Pieter-Jan Koninckx uit Mol-Rauw en Martin Oei uit Nederland laten zich in de komende weken horen. De 16-jarige Oei werd 1ste prijswinnaar van het Prinses Christina Concours 2011. De twee jongste deelnemers in deze serie komen uit Amsterdam, het zijn de 10-jarige pianiste Juliette-Constance Riebeek; zij debuteerde al in 2009 te Antwerpen, en leeftijdgenoot Emiel Gruber, violist.

De pianist en zanger Michel Asselmans uit Mechelen en de violist Dirk Van Bel zullen diverse keren te horen zijn met een geheel eigen muziekprogramma en met begeleiding van Thomas Boodts, piano. Ook de sopraan Laure Campion zal optreden als zangeres en als pianiste. Ze wordt aan de vleugel begeleid door de in Oezbekistan geboren en in Antwerpen wonende concertpianiste Albina Skvirskaya. Deze laatste is ook te horen in pianowerken van Russische meesters en zal daarnaast de bas-baritonzanger Pieter Vis begeleiden in het Duitstalige romantische lied.

Van Joodse - Jiddische volksliederen tot klassieke zang uit de Lage Landen.

Ondanks een meerderheid aan instrumentale optredens wordt er ook aandacht besteed aan vocaal talent. Zo zal op zaterdag 21 juli de bas-baritonzanger Pieter Vis als declamator enkele voordrachten houden van gedichten op muziek gezet door o.a. Franz Schubert en René De Clercq. Daarnaast geeft hij een primeur voor Vlaanderen, namelijk met Das Hexenlied (opus 15, 1902) van Max Emiles Julius von Schillings (Geb. 19 april 1868 - Gest. 24 juli 1933) en de ballade is van Ernst von Wildenbruch (1845-1909). Ook zingt op veler verzoek Gazan Pieter Vis weer Joodse Synagogale liederen alsook Jiddische volksliedjes samen met Dirk van Bel, violist, en de bekende Antwerpse toetsenist Dirk Baert. Op zaterdagmiddag 25 augustus om 14.30 uur valt het slotconcert en dan treedt ook weer ‘Voces Capituli’ o.l.v. Dirk Maes op. Het ensemble (6 voormalige koorknapen van het Antwerps Kathedraalkoor) brengt à capella werken van componisten uit de Lage Landen.

Samen zingen de mooiste Marialiederen met Ommegang
Er vindt voor de tweede maal een extra Mariaconcert met kleine ommegang plaats waarbij pastoor Drs. Rudi Mannaerts zal voorgaan. Kom woensdagmiddag 15 augustus op tijd, aanvang 15.00 uur. Het middagprogramma staat in het teken van de viering ‘Maria ten Hemelopneming’ met solo en samenzang! De kerkdeuren aan de Waaistraat gaan een half uur voor aanvang open, men verwacht weer een massale opkomst! Toegangsprijs p.p. € 5,- (exclusief programmaboekje van € 2.-).

Concertorganisatie Elza Vis-De Clercq Stichting in samenwerking met VZW St.-Andrieskerk 2000.

De gehouden zomerserie van Vrije Inloopconcerten wordt voor het tweede seizoen georganiseerd door de VZW St. Andries 2000 en de Elza Vis-De Clercq Stichting (Houten NL). Zij ontvangen geen financiële ondersteuning van de Stad en de Provincie Antwerpen, de opbrengst komt alleen van de collecten af en men hoopt daarmee uit de onkosten te komen. Men is vrij om te geven; alleen de programmaboekjes van deze 7 gratis inloopconcerten kosten € 2, - p. stuk. De middagconcerten zijn bedoeld om jonge amateur- en klassieke talenvolle musici uit zowel Vlaanderen als Nederland in culturele verbinding te brengen door dit open podium aan te bieden. Ter gelegenheid ook van het 2de lustrumjaar van de Elza Vis-De Clercq Stichting (2002-2012) die deze Vrije inloopconcerten o.a. te Antwerpen al 10 jaar lang organiseert, zal in de komende serie de geboorte- en sterfjaren van enkele Vlaamse en Nederlandse componisten centraal komen te staan. De algehele muzikale leiding is vanaf de oprichting van deze serie in handen van de bekende Nederlandse concertzanger, de musicoloog Dr. Hc. (Mus.) Pieter Vis; deze viert tussen 2012-2013 zijn 35-jarige zangoptredens in Vlaanderen en Wallonië.

Zie Agenda’s van: www.topa.be / www.ovv.be
Secretariaat: Emma van der Kaden; Grote Steenweg 648, D3 Berchem 2600. Tel.: 03/6660744 / GSM: 0478/346556 / email: emmavanderkaden@skynet.be

Adres:
St.-Andrieskerk Antwerpen
Postcode:
2000
Plaats:
Antwerpen (Boek overnachting in Antwerpen)
Dagje uit in Antwerpen | Activiteiten Antwerpen

Provincie:
Antwerpen

Thema:
Jubileum
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
pianisten: Pieter-Jan Koninckx , Martin Oei, Daniel Wayenberg. Zang: Jana Boukoff,mezzo-sopraan, en Laure Campion, sopraan. Michel Asselmans en Pieter Vis, baritons. e.v.a.

Entreeprijs:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
ITS-symbool:
Ja
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
http://www.ovw.be
Email adres:
emmavanderkaden apenstaartje skynet.be
Meer concerten:
Alle concerten van VZW St.-Andriekerk 2000.
Telefoon:
06-23149414


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2012-05-14 11:27:27

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar