Christelijke Muziek & Concertagenda

Afsluitconcert in Ter Coulsterkerk Heiloo - Bastiaans Symposium Heiloo, Noord-Holland


Naam:
Afsluitconcert in Ter Coulsterkerk Heiloo - Bastiaans Symposium
Datum:
12 mei 2012

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:15u - 21:45u
Omschrijving:

Dit jaar wordt het tweehonderdste geboortejaar gevierd van JOHANNES GIJSBERTUS BASTIAANS (1812-1875), de componist en kerkmusicus die grote bekendheid kreeg binnen de kerk vanwege onsterfelijke melodieën als 'De Heer is mijn herder', 'Daar is uit 's werelds duistre wolken', 'Behoed uw kerk', 'Beveel gerust uw wegen', om maar enkele te noemen.
Om dit geboortejaar van deze belangrijke kerkmusicus niet ongemerkt voorbij te laten gaan heeft de Stichting Orgelnetwerk Noord-Holland een symposium en een studiedag georganiseerd waarvoor we u graag uitnodigen.
Op deze dagen zal blijken dat Bastiaans meer deed dan het componeren van melodieën van kerkliederen.
Johannes Gijsbertus Bastiaans werd in 1812 geboren in Wilp bij Deventer. Hij was één van de eersten van een reeks Nederlanders die muziek gingen studeren in Leipzig. Daar studeerde hij onder andere orgel bij C.F. Becker en de Dresdener organist F. Schneider. In Leipzig had hij ook contact met Felix Mendelssohn. Na zijn studie vestigde hij zich in 1839 in Amsterdam, waar hij organist werd van de Zuiderkerk. In 1858 werd hij stadsorganist (en –klokkenist) van Haarlem waar hij het Müller-orgel in de Grote of Sint Bavokerk bespeelde. Hij overleed in 1875.

Op zaterdag 12 mei 13:00 uur vindt een symposium plaats in de Ter Coulsterkerk, Holleweg 111, 1851KE Heiloo.In drie lezingen wordt het leven en werk van Bastiaans belicht en komt de vraag aan de orde hoe Europees het muziekleven in Nederland in Bastiaans’ tijd was. De inleidingen worden afgewisseld met muziek op het fraaie Pels & Van Leeuwen-orgel. Medewerking wordt verleend door musicoloog en Bastiaans-deskundige, Jan ten Bokum en de organisten Willem Poot en Frank van Wijk.

’s Avonds om 20.15 uur geven Poot en Van Wijk een orgelconcert in de Ter Coulsterkerk. Voor het repertoire putten zij uit bewaard gebleven programma’s van door Bastiaans gegeven recitals.

Aanvang symposium: 13.00 uur
Deelname: € 20,00 (of inclusief concert € 25,00)
Entree concert: € 8,00

Adres:
Holleweg 111
Postcode:
1851KE
Plaats:
Heiloo (Boek overnachting in Heiloo)
Dagje uit in Heiloo | Activiteiten Noord-Holland

Provincie:
Noord-Holland

Thema:
Jubileum
Soort:
Orgel (meer orgelconcerten)
Uitvoering:
Instrumentaal
Doelgroep:
Volwassenen
Anders:
Bastiaans Concert - 200 jaar

Uitvoerenden:
Frank van Wijk
Willem Poot

Entreeprijs:
€ 8,00
Speciale actie:
In combinatie met Symposium - gereduceerd tarief


Internetadres:
http://www.orgelnet.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Frank van Wijk.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2012-04-18 20:54:59

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar