Christelijke Muziek & Concertagenda

Cherise herdenkt Utrecht, Utrecht


Naam:
Cherise herdenkt
Datum:
4 mei 2012

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19:50u - 21:30u
Omschrijving:

In het voorjaarsprogramma van 2012 staat Concerto Cherise stil bij de overledenen in een thema rond de dood. Het koor voert in dit programma 'Totentanz' van Hugo Distler (1934) en de 'Missa pro defunctis' ('Mis voor de overledenen') van de Renaissancecomponist Orlando di Lasso uit. De uitvoering zal plaatsvinden op 4 mei. Voorafgaand aan het concert zullen 2 minuten stilte in acht worden genomen.

'Totentanz' van Hugo Distler is een bijzonder stuk, vanwege de afwisseling tussen gezongen koordelen, gesproken theatrale teksten en fluitsolo. De gesproken teksten, die stammen uit de 14e eeuw, zijn een rollenspel tussen de dood en mensen van verschillende leeftijden en komaf, die door Magere Hein gehaald worden. De teksten zijn bewaard gebleven doordat ze op een binnenmuur van de Marienkirche in Lübeck zijn geschilderd. Met deze teksten werden oorspronkelijk de slachtoffers van de pestepidemie ('de zwarte dood') herdacht.
Distler voegt aan deze dodendans verzen van Angelus Silesius toe, die het rollenspel becommentariëren. Hij laat deze door 4-stemmig koor zingen. Daarnaast speelt de fluitsolo na ieder tekstfragment een melodie met variaties hierop, welke de ronddwalende en onherroepelijke dood symboliseert.

Orlando di Lasso was een befaamd componist in de Renaissance. Hij is vooral bekend vanwege zijn motetten, maar schreef ook veel missen, waaronder dit 4-stemmige requiem. Het stuk kenmerkt zich doordat ieder deel uit de mis begint met een inzet van de oorspronkelijke gregoriaanse melodie, die verder wordt uitgewerkt in een zeer vernuftigde, polyfone melodie.

Waar in de Totentanz de niet te vermijden dood en het verzet daartegen van de mens aan de orde komen, staat in het Requiem van Orlando di Lasso het uitzicht op het eeuwige licht en eeuwige rust centraal.

Adres:
Kapeldwarsweg 21
Postcode:
3566 MK
Plaats:
Utrecht (Boek overnachting in Utrecht)
Dagje uit in Utrecht | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor


Entreeprijs:
€ 12,50


Internetadres:
http://www.concertocherise.nl
Email adres:
concertocherise apenstaartje gmail.com
Meer concerten:
Alle concerten van Concerto Cherise.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2012-04-17 17:32:05

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar