Christelijke Muziek & Concertagenda

Zes eeuwen orgelmuziek Utrecht, Utrecht


Naam:
Zes eeuwen orgelmuziek
Datum:
19 april 2012

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - 22:00u
Omschrijving:

75 jaar Tuindorpkerk Utrecht (1937-2012)
Donderdag 19 April 2012, 20.00 uur
Orgelconcert door Willeke Smits en Peter van Dijk

In dit concert nemen we u graag mee op een reis door de rijke geschiedenis van de orgelmuziek. Daarbij doen we de meeste Europese landen aan. De oudste bewaard gebleven orgelmuziek dateert van rond 1337 en is dus zo'n 600 jaar ouder dan de Tuindorpkerk. En dat is aanleiding om in iedere eeuw – van de 14e tot en met de 20e – het jaar ‘37 als uitgangspunt te nemen voor een afwisselend muziekprogramma. Dansen, psalmen en andere geestelijke of wereldlijke muziek, in karakter variërend van vrolijk tot ontroerend, zullen tot klinken komen op ons prachtige Ruprecht-orgel, dat inmiddels zo'n 300 jaar oud is. Maar niet alleen op het Ruprecht-orgel dat sinds 1985 de Tuindorpkerk siert. Want al in 1937 werd de Tuindorpkerk van een orgel voorzien. Een voor die tijd best wel opmerkelijk instrument, maar qua degelijkheid helaas de crisisjaren weerspiegelend. Het bleek in de jaren 1980 volstrekt versleten te zijn. Maar er waren ook nog bruikbare delen (o.a. de blaasbalg, het klavier en pijpen), en die hebben de basis gevormd voor het in de jaren 1990 door vrijwilligers gebouwde koororgel. Die 'authentieke' Tuindorpkerkklanken zullen op 19 april ook te beluisteren zijn.
Het Ruprecht-orgel zal op zijn fraaist klinken, zonder gesuis van de windmotor. Want Harry den Hertog zal als blaasbalgentreder fungeren.

Adres:
Suringarlaan 1
Postcode:
3571 WH
Plaats:
Utrecht (Boek overnachting in Utrecht)
Dagje uit in Utrecht | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Instrumentaal

Uitvoerenden:
Willeke Smits en Peter van Dijk

Entreeprijs:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
http://www.tuindorpkerk.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Peter van Dijk.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2012-03-14 11:47:12

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar