Christelijke Muziek & Concertagenda

Gesungene Zeit 'Palmzondag in Ginneken' Breda, Noord-Brabant


Naam:
Gesungene Zeit 'Palmzondag in Ginneken'
Datum:
1 april 2012

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16.30u - 17.45u
Omschrijving:

Groots Passieconcert met Cappella Breda en Daan Manneke
‘Palmzondag in Ginneken’


‘Palmzondag in Ginneken’ is een begrip geworden. Het eerste concert in deze reeks voerde Cappella Breda onder leiding van Daan Manneke uit op Palmzondag 2002. Op 1 april 2012 om 16.30 uur krijgt deze traditie in de Protestantse Laurentiuskerk aan de Duivelsbruglaan Ginneken haar vervolg en sluit Cappella Breda met dit concert haar 35 jubileumjaar af.

Het belangrijkste samenhangende element van het programma is wel het feit dat alle werken uit de romantiek stammen. Kenmerk van deze stroming is onder meer de persoonlijke expressie, de intuïtie, het gebruik van literaire teksten en het ontwikkelen van een vrijere vorm. Ruwweg gezegd omvat deze kunststroming de gehele negentiende eeuw.

Verschillende componisten uit bovenstaande periode komen voorbij. Hun composities vormen samen ‘één muzikaal document’; zo is ‘Gesungene Zeit’ het motto voor dit concert. Als opening voor dit concert is gekozen voor een volkslied, door Johannes Brahms (1833-1897) vierstemmig voor koor gezet. Het is een ontroerende beschrijving van de bedevaartstocht die Maria naar Jeruzalem maakt. Het concert vervolgt met een compositie van een interessante Nederlandse tijdgenoot en leerling van Mendelssohn: de Nederlandse componist Gijsbertus Bastiaans (1812-1875. Het werk heeft ruim anderhalve eeuw niet meer geklonken en is op deze ‘Palmzondag in Ginneken’ een primeur in Nederland.

Bastiaans introduceert een aantal motetten van Anton Bruckner (1824-1896) die als een symfonicus het koor ‘instrumenteert’. Binnen een tijdsbestek van enkele minuten weet hij een kathedraal van klank te bouwen zonder weerga. Hoe anders gaat dat bij Bruckners’ tijdgenoot Brahms. Hij gebruikt in zijn drie prachtige Motetten opus 110 oude (kerk)melodieën. In de achtstemmige dubbelkorigheid horen we de pracht van de vroege barok en de sonoriteit uit het muzikaal erfgoed van Schütz en Bach.

Het concert wordt omlijst met een aantal solo- liederen van Hugo Wolf (1860-1903) en Mendelssohn (1809-1896). Klaas Hoek begeleidt deze liederen op harmonium. Over samenhang gesproken: als er één samenhangend element met nadruk genoemd moet worden, is dat wel het feit dat alle componisten hierboven betrokken, gevoed en geïnspireerd zijn door het universele genie Johann Sebastiaan Bach (1685-1750). Van zijn hand speelt Klaas Hoek twee korte Preludia en resoneert de romantische, negentiende eeuw met zijn uitvoering op harmonium.

(Toegangsprijs € 15,=, CJP/65+/Bredapas en Vrienden van Cappella Breda € 12.50. Kinderen tot 14 jaar gratis. Kaarten verkrijgbaar bij: Uitpunt Breda (leescafé bibliotheek, Molenstraat 6 Breda), Vrije Boekhandel (Veemarktstraat 40, Breda), Boekhandel van Kemenade&Hollaers (Ginnekenweg 269/271, Breda) en aan de kerk.

Adres:
Duivelsbruglaan
Postcode:
3835 JH
Plaats:
Breda (Boek overnachting in Breda)
Dagje uit in Breda | Activiteiten Noord-Brabant

Provincie:
Noord-Brabant

Thema:
Anders
Soort:
A Capella (meer a capella optredens)
Uitvoering:
Klassiek
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Cappella Breda olv Daan Manneke, Klaas Hoek harmonium

Entreeprijs volwassenen:
€ 15,00
Entreeprijs kinderen:
Gratis


Meer concerten:
Alle concerten van Cappella Breda olv Daan Manneke.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2012-02-19 22:47:44

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar