Christelijke Muziek & Concertagenda

Guilmant festival Amersfoort, Utrecht


Naam:
Guilmant festival
Datum:
5 november 2011

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
11.00u - 21.00u
Omschrijving:

PERSBERICHT
18-10-11


Amersfoortse Sint-Joriskerk in teken van Franse grootmeester
Festival laat licht schijnen op oeuvre Alexandre Guilmant

Zaterdag 5 november organiseert Stichting Vox Humana i.s.m. de Harmonium Vereniging Nederland, de Culturele commissie St. Joriskerk Amersfoort en het Chr. Gemengd Koor “Cantate Deo” een festivaldag rondom Alexandre Guilmant. De diversiteit van het oeuvre van Guilmant weerklinkt tijdens het festival: werken voor orgelsolo met Ben van Oosten, Herman van Vliet en Peter Eilander, koorwerken met Cantate Deo uit Amersfoort, composities voor pianosolo met Jaap Eilander, harmoniumwerken met Arno Kerkhof en solozang met Bianca Lenssen en Margaret Roest als sopraan. Daarnaast houdt musicoloog René Verwer een referaat over Guilmant in relatie tot de orgelbouwer Cavaillé-Coll. Het festival begint om 11:00 uur en duurt de hele dag, het slotconcert begint om 19:30 uur. De toegangsprijs (in de voorverkoop) bedraagt € 25,- voor de hele dag en € 15,- voor het slotconcert.

Het Guilmant festival biedt muziekliefhebbers de mogelijkheid om op uitgebreide schaal kennis te maken met diverse werken van Alexandre Guilmant. Om 11:00 uur opent de burgemeester van Amersfoort, de heer Lucas Bolsius het festival; de eerste activiteit in de pas gerestaureerde kerk. De dag is opgedeeld in drie blokken, waarin de harmoniumwerken van Guilmant een speciale rol vervullen. Guilmant bewerkte orgelcomposities voor harmonium en andersom, zodat het voor een breder publiek toegankelijk werd om uit te voeren. Tijdens het festival voert Arno Kerkhof er enkele van uit op een Mustelharmonium; een origineel Frans drukwindharmonium waar Guilmant zelf ook gebruik van maakte. Sommige harmoniumwerken voert Kerkhof uit samen met de sopraan Bianca Lenssen. Ieder blok eindigt vervolgens met een concert op het Naber-orgel door respectievelijk Herman van Vliet, Peter Eilander en Ben van Oosten, waarin diverse orgelwerken van Guilmant worden uitgevoerd. Deze drie organisten hebben zich tijdens hun carrière verdiept in de uitvoering van de werken van Guilmant en tal van deze composities opgenomen op verschillende orgels van Cavaillé-Coll.

’s Avonds wordt het festival besloten met een slotconcert waarin het koor Cantate Deo een prominente rol vervult samen met de sopraan Margaret Roest en organist Ben van Oosten. Zij worden begeleid door Jaap Eilander aan de vleugel, die ook enkele pianocomposities van Guilmant uitvoert. In een aantal gevallen zal hij dat doen als duo met Herman van Vliet, die daarbij een Alexandre drukwindharmonium bespeelt. Het koor vertolkt koorwerken van Guilmant: composities die nauwelijks worden uitgevoerd. Daarnaast zingt het koor het beroemde Cantique de Jean Racine van tijdgenoot Gabriel Fauré.

Het festival wordt gepresenteerd door Kees Schuurman van de IKON, die ook toelichting geeft op de diverse composities. Naast muziek van Guilmant is er ook een expositie over deze componist en presenteert de Harmonium Vereniging Nederland zich. De musicoloog René Verwer zal in een referaat met beeld en geluid ingaan op de relatie tussen Guilmant en Cavaillé-Coll en zich daarbij toespitsen op hun invloed in Nederland. Kaarten kunnen besteld worden door overmaking van het bedrag op banknummer: 3131.51.350 t.n.v. Guilmant Festival of bij Festivo Muziek: Hendrik van Viandenstraat 21, Amersfoort. Zie verder: www.stichtingvoxhumana.nl.

Alexandre Guilmant
In het kustplaatsje Boulogne-sur-Mer werd op 12 maart 1837 Felix Alexandre Guilmant geboren als zoon van een organist. De orgelstudie in Brussel bij Nicolas Jacques Lemmens legde de basis voor een succesvolle carrière als concertorganist en bracht hem ook in contact met de fameuze orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll, van wie hij diverse orgels in gebruik nam. In 1871 volgde hij Chauvet op als organist van St. Trinité in Parijs, een functie die hij 30 jaar bekleedde. Guilmant was in zijn tijd een gerespecteerd organist, improvisator, componist en pedagoog, die zich onder meer heeft ingezet voor de uitvoeringspraktijk van oude muziek. Hij leidde tal van orgelstudenten op, die belangrijke posities zouden bekleden in het muziekleven. Voorbeelden daarvan zijn: Marcel Dupré, Joseph Bonnet en de Amerikaan William C. Carl. Alexandre Guilmant overleed op 29 maart 1911 op 74-jarige leeftijd in Meudon. Voor meer informatie over Alexandre Guilmant: www.guilmant.nl.

Adres:
Sint-Joriskerk, Het Hof 1
Postcode:
3811CW
Plaats:
Amersfoort (Boek overnachting in Amersfoort)
Dagje uit in Amersfoort | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Festival (meer festivals)
Uitvoering:
Solist(en)


Entreeprijs volwassenen:
Nog onbekend
Entreeprijs kinderen:
Nog onbekend


Internetadres:
http://www.stichtingvoxhumana.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Stichting Vox Humana.
Telefoon:
030-8774133

Kaarten:
zie www.stichtingvoxhumana.nl

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2011-10-18 18:27:42

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar