Christelijke Muziek & Concertagenda

Groot Kerstconcert o.l.v. concertzanger Dr. Pieter Vis Antwerpen, Antwerpen


Naam:
Groot Kerstconcert o.l.v. concertzanger Dr. Pieter Vis
Datum:
11 december 2011

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
15.00u - 17.30u
Youtoube: Concertzanger Pieter Vis zingt Cantique Noel met Daniel Wayenberg
Omschrijving:

Groot Kerstconcert o.l.v. concertzanger Dr. Pieter Vis
in de St.-Andrieskerk - Antwerpen

Ruim 550 bezoekers kunnen weer op zondagmiddag 11 december a.s. genieten van het vierde Advents-Kerstconcert in de Sint-Andrieskerk aan de Waaistraat nr. 5. Men kan daar de eeuwenoude maar geliefde Vlaamse kerstliederen meezingen of luisteren naar kerstmuziek vanuit Oost-Europa; uitgevoerd door jong talenten waaronder de 12-jarige jongenssopraan Jesse Ardui (kleinzoon van de beroemde componist Lodewijk de Vocht); Ksenia Souscha, violiste; Laure Campion & Lester Van Loock, pianisten, e.v.a.

Op deze 3de Adventszondag om 15.00 uur vindt dan het Advents-kerstconcert plaats onder het thema ‘Kerstliederen en muziek van bij ons’. Het belooft opnieuw iets heel bijzonders te worden. De algehele muzikale leiding berust bij de Nederlandse musicoloog en concertzanger Dr. Pieter Vis. Als oprichter en voorzitter van de Elza Vis-De Clercq Stichting (1989) zorgde hij in de afgelopen 8 jaren voor de succesvolle ‘Vrije Inloopconcerten’ tijdens de zomermaanden in de Carolus Borromeuskerk. Zo gaf hij in de maanden juli en augustus een start aan het klassieke muziekfestival ‘Jong Talent uit de Lage landen’ in samenwerking met de WZW Sint- Andrieskerk 2000. De kunsthistoricus drs. Rudi Mannaerts, pastoor van de parochiekerk, zal wederom zijn medewerking verlenen aan dit middagconcert met een toepasselijk welkomstwoord en daarna als gastheer het publiek verrassen met zijn gezongen Gregoriaanse kersthymne. Speciale gasten zijn het bekende Antwerpse dameskoor Scaldis Cantat o.l.v. haar oprichtster en dirigente Lieve Suys en het in Vlaanderen zo populair geworden Oekraïense ensemble ‘Lubystock’. De vijf zangeressen zingen tijdens een drietal korte optredens en brengen naast kerstliederen ook volksmuziek uit Oost-Europa.

De 21 zingende stemmen van Scaldis Cantat onder de bekwame leiding van de Antwerpse zangpedagoge Lieve Suys worden aan de vleugel begeleid door de jonge pianiste Laure Campion. Zij zullen naast bekende ook minder bekende Vlaamse en internationale koorwerken uitvoeren. De solozang is voor de mezzosopraan Ann Callens-Janssens en de 12-jarige jongenssopraan Jesse Ardui (een der kleinkinderen van de vermaarde Antwerpse componist Lodewijk De Vocht). De instrumentale begeleiding wordt verzorgd door Ksenia Souscha, viool; Lester Van Loock, piano, en Peter Possemiers, orgel. Er worden soli en samenzangliederen tot klinken gebracht naast romantische piano- en vioolmuziek.

Vier jonge muziektalenten krijgen een open podium om het publiek te laten genieten!

De solozang wordt verzorgd door de mezzo-sopraan Ann Callens-Janssens, zij zingt met haar warme timbre Emiel Wambachs ontroerende ‘Het Winterkoninkses’ en ter gelegenheid van Flor Peeters 25ste sterfjaar ook diens lied ‘O Kerstennacht’. Wij zijn heel blij met onze jongste medewerker van deze middag, Jesse Ardui. Deze 12-jarige jongenssopraan (een der kleinkinderen van de vermaarde Antwerpse toondichter Lodewijk De Vocht) zal een lied van zijn grootvader zingen ‘O, Jesu kind’ op tekst van Guido Gezelle en van de West-Vlaamse letterkundige en autodidactische toondichter Dr. René De Clercq met Scaldis Cantat het ‘Adeste’. De vocalisten worden aan de concertvleugel of op het Kabinetorgel begeleid door drie musici, te weten de pianisten Laure Campion, Lester Van Loock en de organist Peter Possemiers.

Voor de vierde maal is de muzikale 18-jarige violiste Ksenia Souscha uit Berchem in ons midden. Zij speelt het overbekende ‘Ave Maria’ van Schubert begeleid aan de Yahamavleugel door Lester Van Loock. Het is terecht dat we een Oud-Boheems kerstlied onder het stof vandaan hebben gehaald en Ksenia zal het ‘Heilig Abentlied’ van Ernst Fesca op haar viool met Possemiers aan het Kabinetorgel voor het eerst uitvoeren. Possiemiers een oud-leerling van de hoofdorganist Jozef Sluys (St.-Michiel kathedraal en St.-Goedele kerk te Brussel) zal tevens de samenzang sfeervol begeleiden op het grote Johannesorgel. In het meezingen van Vlaanderens populairste kerstlied ‘Susa Nina’ gedenken wij het 25ste sterfjaar van de Kempische toondichter Armand Preud’homme. Onze aandacht gaat ook uit naar het solistisch optreden van de bijna 21-jarige Lester Van Loock. Hij speelt een sfeervol ‘Weihnachtstraum aus der Jugendzeit’ van Max Reger en het ontroerende ‘Ave Verum’ van Mozart in een pianotranscriptie van Franz Liszt. Deze Nielse pianist zal zijn middagoptreden samen met de bas-baritonzanger Pieter Vis afsluiten met enkele Vlaamse kerstliederen. Zo brengen zij als zang-piano duo het wereldberoemde ‘Minuit Chrétien’ ofwel ‘Cantique Noël’ van Adolph Adams.

Op deze middag kunt u van harte meezingen met de Vlaamse kerstliederen uit de schat der eeuwen. Dit allemaal onder de inspirerende leiding van dr. Pieter Vis en ondersteund door alle instrumentalisten. Deze veelzijdige musicoloog is ondermeer ereburger van de steden Brugge, Antwerpen en Baden-Baden (DL). Hij hoopt dat dit vierde Advents-Kerstconcert een goed begin wordt naar het nieuwe jaar. Want in 2012 zal ter gelegenheid van zijn 35-jarige zangersoptreden in Vlaanderen hiermee de eerste lustrumviering van de jaarlijkse kerstuitvoering in de St.-Andrieskerk worden afgesloten. Komt u alstublieft wel op tijd, daar er maar 550 stoelen beschikbaar zijn en kleedt u zich goed warm aan, want helaas is de kerk in de winter nogal koud! De kerkdeuren gaan al om 14.15 uur open. Na afloop wacht u een heerlijk glaasje warme Glühwein! De ingang is aan het Pastoor Visschersplein.

Al vast een vooruitblik naar 2012 DV; het vierde gehouden Advents-Kerstconcert vandaag is een goed begin, want ter gelegenheid van mijn 35-jarige zangoptreden in Vlaanderen en Walonië in 2011 zal het feestelijk jaar in deze St.-Andrieskerk met iets heel bijzonders worden afgesloten! Maar dat is nog een verrassing! Tot slot wens ik u veel luistergenot en alle uitvoerders een muzikale middag toe!


Voorverkoop vanaf 15 november tot 9 december € 12, = en daarna bij de kerk € 14, =. Betaling en reservering: KBC – BE95-74502912 8085 - Kerstconcert 2011- St. Andries.

Informatie: mevr. Mia Brans-Dujardin; tel. 03-230.24.62 / mia.dujardin@scarlet.be. Secretariaat. Emma Van der Kaden; tel. 03-6660744 / GSM 0478/34.65.56. (Grote Steenweg 648 - D003 / 2600 Berchem) emmavanderkaden@skynet.be.

Organisatie: Elza Vis de Clercq Stichting: GSM: 0474-704658 / www.elzavisdeclercqstichtinq.nl
www.topa.be

Adres:
St.-Andrieskerk a/d waaistraat 5
Plaats:
Antwerpen (Boek overnachting in Antwerpen)
Dagje uit in Antwerpen | Activiteiten Antwerpen

Provincie:
Antwerpen

Thema:
Advent
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
12-jarige jongenssopraan Jesse Ardui; mezzo-sopraan Ann Callens-Janssens; 21 zingende stemmen van Scaldis Cantat o.l.v. Lieve Suys; Oekraïense ensemble Laure Campion, pianiste;‘Lubystock’; violiste Ksenia Souscha; Lester Van Loock, pianist, & Peter Possemiers, orgel o.l.v. Concertzanger Dr. Pieter Vis.

Entreeprijs:
€ 14,00

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
ITS-symbool:
Ja
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
http://www.elzavisdeclercqstichting.nl
Email adres:
psaris apenstaartje zonnet.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Concertzanger Dr. Pieter Vis - Elza Vis-De Clercq stichting.
Telefoon:
0032-36660744 / 0032-3230.24.62


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2011-10-04 14:46:22

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar