Christelijke Muziek & Concertagenda

Groots is de liefde Veenendaal, Utrecht


Naam:
Groots is de liefde
Datum:
18 juni 2011

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16:00u - 17:15u
Omschrijving:

De talentvolle Veenendaalse sopraan Tamara Ester heeft een belangrijk aandeel in het concert dat op 18 juni plaatsvindt in de Westerkerk, Goudvink 2 te Veenendaal. Aan dit concert werken ook Lysanne van der Poel (blokfluit) en Wouter Verhage (cello) mee. Aanvang: 16.00 uur.
Het grootste deel van vocale muziek die ooit is geschreven, gaat over de liefde. In het programma van 18 juni speelt dan ook de liefde een belangrijke rol in vrijwel alle composities. De middeleeuwse theoloog Thomas à Kempis schreef de tekst ‘Magna res est Amor’ (Liefde is een grootse zaak). Deze tekst werd door de Nederlandse componist Hendrik Andriessen op muziek gezet voor sopraan en orgel. Dit stuk vormt de leidraad voor het programma. Eenmaal begonnen vanuit deze verheven muziek staat van dezelfde componist ook het indrukwekkende 1e Choral voor orgel geprogrammeerd.
Liefde is ook in de Bijbel een belangrijk thema; ‘de grootste van de drie (geloof, hoop en liefde) is de liefde’ schrijft Paulus in 1 Korinthe 13. Deze Bijbeltekst vormt het uitgangspunt voor het slotstuk van het programma, de cantate ‘Seele, lerne dich erkennen’, voor sopraan, altblokfluit en continuo, geschreven door Georg Philipp Telemann.
Tussen ‘Magna res est Amor’ en dit sluitstuk worden vocale composities van Heinrich Schütz en Johann Sebastian Bach gezongen en voor orgel klinken bewerkingen van kerkliederen waarin de liefde een belangrijke rol speelt van Sweelinck, diens leerling Scheidemann en Bach. Niet alleen de liefde in geestelijke zin komt voor in het programma. In ‘Bist du bei mir’ van Bach en ‘Von ewiger Liebe’ van Johannes Brahms wordt de kracht van de liefde tussen man en vrouw in alle toonaarden bezongen. Zo wordt in dit afwisselende programma met zowel Nederlandse als Duitse componisten een tijd van 4 eeuwen omspannen. De teksten van de vocale muziek worden in het programma bijgeleverd. Na afloop van het concert wordt een drankje aangeboden. De toegang is gratis, maar bij de uitgang is er wel een collecte.

Adres:
Goudvink 2
Postcode:
3906 AL
Plaats:
Veenendaal (Boek overnachting in Veenendaal)
Dagje uit in Veenendaal | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Anders (meer concerten)
Uitvoering:
Anders
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Westerkerkmuziek met Tamara Ester (sopraan) en Ad Verhage (orgel)

Entreeprijs volwassenen:
Gratis
Entreeprijs kinderen:
Gratis


Meer concerten:
Alle concerten van Tamara Ester (zang) en Ad Verhage (orgel).


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2011-06-09 23:11:11

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar