Christelijke Muziek & Concertagenda

Zomerorgelserie 2011 Rotterdam-Kralingen: Petra Veenswijk Rotterdam, Zuid-Holland


Naam:
Zomerorgelserie 2011 Rotterdam-Kralingen: Petra Veenswijk
Datum:
21 juni 2011

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - 21:15u
Omschrijving:

Op dinsdag 21 juni geeft Petra Veenswijk in de Zomerorgelserie 2011 Rotterdam-Kralingen een recital in de Sint Lambertuskerk. Zij brengt een Frans programma met als hoogtepunt ‘Pièce Héroïque’ van César Franck en een transcriptie van ‘Le Cygne’ uit ‘Carnaval des Animaux’ van Camille Saint-Saëns. Daarnaast speelt zij werken van Dubois, Guilmant, Liszt, Vierne en Andriessen, die geheel passen bij het romantisch karakter van het Maarschalkerweerdorgel van de kerk.

Adres:
Oostzeedijk Beneden 1-3
Postcode:
3062 VJ
Plaats:
Rotterdam (Boek overnachting in Rotterdam)
Dagje uit in Rotterdam | Activiteiten Zuid-Holland

Provincie:
Zuid-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Orgel (meer orgelconcerten)
Uitvoering:
Solist(en)

Uitvoerenden:
Petra Veenswijk behaalde haar Docerend Musicus diploma orgel (1985) en klavecimbel (1990), en haar diploma Uitvoerend Musicus orgel (1989) aan het Rotterdams Conservatorium. Zij is leerling van André Verwoerd, Bernard Winsemius en David Collyer.

In 1985 won zij het Nationaal Orgelconcours te Leiden in de categorie muziek van de twintigste eeuw. In 1990 behaalde zij de derde prijs en de publieksprijs op het internationaal Rijnstreek Orgelconcours te Nijmegen. Met een beurs van het Ministerie Onderwijs, Wetenschap en Cultuur volgde zij na haar diplomering een jaar lang interpretatielessen bij Daniël Roth te Parijs. Petra vervolgde haar studie in Parijs aan het "Conservatoire National de Région" te Parijs bij Marie- Louise Jaquet- Langlais en Jean Langlais. Deze studie bekroonde zij met de "Prix d'Excellence"(1991). Zij behoort tot de laatste leerlingen van Jean Langlais. In de jaren 1989- 1991 volgde zij diverse interpretatie- cursussen aan de Schola Cantorum, eveneens in Parijs, bij o.a. Marie- Claire Alain, André Fleury en Gaston Litaize.

Als Internationaal concertorganiste geeft zij jaarlijks een groot aantal concerten in het binnen als buitenland. Haar repertoire omvat het gehele orgeloeuvre van oude tot hedendaagse orgelliteratuur. Zij verzorgt ook regelmatig orgelbespelingen voor de radio. Zo rondde zij in december 2001 samen met de E.O.- Radio een uniek Jean Langlais project af, met drie Radio- 4 uitzendingen. De opnamen zijn gemaakt in de Cathédrale Saint Samson te Dol- de- Bretagne, Frankrijk, de geboortestreek van Jean Langlais. (De keuze voor dit orgel was op voorspraak van Marie- Louise Jaquet- Langlais). Madame Langlais schreef later over deze opname; "It is a beautiful recording, beautiful sound, very well played, with all the Langlais feeling, which is rather rare with the other CD's of Langlais music. Bravo. You should be proud and happy!". In 2002 heeft zij gedurende 3 concerten het gehele orgeloeuvre van Maurice Duruflé ten gehore gebracht. Voor de stichting behoud Nederlandse orgels gaf zij een lezing over het leven en werk van Marcel Dupré, met aansluitend een concert. In het najaar van 2004 zal zij voor de gezamenlijke orgelverenigingen (KNOV, GOV, VGK en VOGG) een drietal workshops verzorgen over de 20ste eeuwse orgelmuziek, in het bijzonder over de Franse componist/ organist Jean Langlais. Tevens wordt Petra regelmatig gevraagd als jurylid van orgel- en muziek-concoursen, o.a. de orgelconcoursen van Maassluis, Elburg en Den Briel. In 1992 en 1997 verschenen van haar CD's met Frans symfonisch orgelrepertoire. In 1996 werd zij onderscheiden met de zilveren medaille van de Societé Academique "Arts-, Sciences et Lettres" te Parijs.

Entreeprijs:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt

Internetadres:
http://www.lambertuskerk-rotterdam.nl
Email adres:
cinthadevreede apenstaartje gmail.com
Meer concerten:
Alle concerten van Stichting 'Venster op muziek in de Lambertus'.
Telefoon:
06-27536859


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2011-06-01 20:42:20

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar