Christelijke Muziek & Concertagenda

Europese orgelmuziek: 'Rondom Parijs' door Eric Koevoets Rotterdam, Zuid-Holland


Naam:
Europese orgelmuziek: 'Rondom Parijs' door Eric Koevoets
Datum:
24 mei 2011

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - 21:15u

Omschrijving:

Europese orgelmuziek: Eric Koevoets met muziek ‘rondom Parijs’

Rotterdam-Kralingen - Op dinsdag 24 mei a.s. opent Eric Koevoets de Zomerorgelserie 2011 in de Sint Lambertuskerk met een Frans georiënteerd programma. Koevoets laat muziek horen van Louis Vierne, Marcel Dupré en Johann Sebastian Bach. Daarnaast speelt hij een eigen compositie, geschreven ter herinnering aan het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940. Het concert is onderdeel van de serie ‘Europese orgelmuziek’, georganiseerd door Rotterdam Orgelstad.

Rondom Parijs
De Parijse connecties van Vierne en Dupré zijn duidelijk. Beiden waren woonachtig in Parijs. Vierne was organist van de Notre Dame, Dupré van de Saint Sulpice. De link van Bach met Parijse muziek ligt heel anders. De muziek van Bach had grote invloed op de Parijse/Franse orgelschool in de 19e en 20e eeuw, omdat buitenlandse organisten zijn composities veelvuldig in Parijs uitvoerden. Dit gaf de Franse componisten nieuwe inspiratie en droeg bij tot de revival van de Franse orgelmuziek.

Nieuwe compositie van Eric Koevoets
In het orgelwerk, dat Eric Koevoets afgelopen jaar heeft gecomponeerd, zijn de Franse orgelmuziek en de muziek van Bach terug te vinden. De prelude en fuga waren bij Bach belangrijke compositievormen. Zo heeft Marcel Dupré naar dit voorbeeld verschillende werken in deze vorm geschreven. Koevoets sluit hierbij aan met zijn verstilde ‘Prélude et Fugue’ in Frans idioom.

Het Zomerorgelconcert op dinsdag 24 mei begint om 20.00 uur. De Sint Lambertuskerk, Oostzeedijk Beneden 1-3 te Rotterdam-Kralingen, is open vanaf 19.30 uur. Parkeren rondom de kerk is beperkt mogelijk. De dichtstbijzijnde parkeermogelijkheid is bij ‘Arboretum Trompenburg’ aan de Honingerdijk, 10 minuten lopen van de kerk verwijderd. Openbaar vervoer: tram 23 (halte Avenue Concordia) - metro (halte Voorschoterlaan). Zie ook www.lambertus-rotterdam.nl en www.erickoevoets.nl

Adres:
Oostzeedijk Beneden 1-3
Postcode:
3311NR
Plaats:
Rotterdam (Boek overnachting in Rotterdam)
Dagje uit in Rotterdam | Activiteiten Zuid-Holland

Provincie:
Zuid-Holland

Thema:
Anders
Soort:
Orgel (meer orgelconcerten)
Uitvoering:
Solist(en)
Doelgroep:
Volwassenen

Uitvoerenden:
Eric Koevoets werd in 1967 te Rotterdam geboren en studeerde aan het Rotterdams Conservatorium orgel (Uitvoerend en Docerend Musicus) bij Jet Dubbeldam, piano (Docerend Musicus) bij Frans van Hoek en koordirectie bij Barend Schuurman. In 1991 studeerde hij voor orgel en piano af en in 2002 behaalde hij het diploma koordirectie. Ook volgde hij improvisatielessen bij Arie J. Keijzer.
Ten overstaan van de Commissie Bevoegdheidsverklaringen van de R.K. Kerk behaalde hij in 1992 het diploma kerkmuziek. Hij geeft regelmatig orgelconcerten en is ook veelvuldig als begeleider actief. Hij componeerde diverse werken, waaronder koormuziek, verschillende composities voor sopraan en orgel en orgelwerken.
Van 1990 tot en met 2006 was Eric Koevoets dirigent-organist van de Sint Antoniuskerk te Dordrecht alwaar hij het prachtige Pelsorgel uit 1950 tot zijn beschikking had.
Per 1 juli 2007 is hij benoemd tot dirigent-organist van de Sint Lambertuskerk te Rotterdam-Kralingen. Hier bespeelt hij het zeer mooie Maarschalkerweerdorgel uit 1900.
Hij dirigeert vanaf 2002 het Vocaal Ensemble Distinto dat op projectbasis bij elkaar komt en is sinds 2006 dirigent van Vrouwenkoor La Confiance uit Dordrecht.
Van 2002 tot 2010 was hij tevens als dirigent van het Zevenbergs Vocaal Ensemble werkzaam.
Als piano- en orgeldocent is hij sinds 1991 verbonden aan Muziekonderwijscentrum Dubbelsteyn te Dordrecht.
In de afgelopen jaren zijn van zijn spel diverse CD's uitgebracht op het label Swell Recording waaronder in 2003 een CD-box met de complete orgelwerken van César Franck. Momenteel houdt hij zich intensief bezig met de vertolking van het volledige orgeloeuvre van Johann Sebastian Bach tijdens concerten en CD-opnamen. In het kader hiervan zijn al de eerste drie dubbel-CD's met composities van Bach uitgebracht.

Entreeprijs:
Gratis

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt

Internetadres:
http://www.erickoevoets.nl
Email adres:
cinthadevreede apenstaartje gmail.com
Meer concerten:
Alle concerten van Stichting 'Venster op muziek in de Lambertus'.
Telefoon:
06-27536859


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2011-04-30 17:28:27

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar