Christelijke Muziek & Concertagenda

Palmzondag in het Ginneken met Cappella Breda Breda, Noord-Brabant


Naam:
Palmzondag in het Ginneken met Cappella Breda
Datum:
17 april 2011

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16.30u - 17.45u
Omschrijving:

‘Palmzondag in het Ginneken’ is een begrip geworden. Het eerste concert in deze reeks voer-de Cappella Breda onder leiding van Daan Manneke uit op Palmzondag 2002. Sindsdien ge-ven Daan Manneke en Cappella Breda uitvoering aan een indrukwekkende reeks ‘andere passies’, waaronder: Membra Jesu Nostri (Buxtehude), Funeral Music of Queen Mary (Pur-cell), Requiem (Lotti), Ein deutsches Requiem (Brahms), Musikalische Exequien (Schütz).

Op 17 april om 16.30 uur krijgt deze indrukwekkende traditie ‘Palmzondag in het Ginneken’ in de Protestantse Laurentiuskerk aan de Duivelsbruglaan haar vervolg. Waar het eerste lus-trum in 2006 werd gevierd met werken uit de Franse Barok, staan in dit tweede lustrumcon-cert topwerken van J.S. Bach (1685-1750) centraal: het motet Jesu, meine Freude, de derde Suite in C voor violoncello en de Palmzondagcantate Himmelskönig sei willkommen.

Jesu, meine Freude was een destijds zeer populair kerklied, dat in 1653 werd gepubliceerd op een tekst van Johann Franck en een melodie van Johann Crüger. Bach gebruikte in zijn gelijknamige Motet de zes verschillende coupletten van dit koraal in steeds verschillende ensembles en wisselt deze zettingen af met drie- of vijfstemmige delen. De tekst voor deze delen is ontleend aan de brief van de apostel Paulus aan de Romeinen.

De zes suites voor violoncello behoren tot Bach’s meest geliefde en bekende kamermuziek-werken. De violoncello wordt bespeeld door Joris van Haaften. Hij maakt deel uit van het Helios Ensemble dat samen met Peter Ouwerkerk (orgelcontinuo) Cappella Breda in dit concert begeleidt.

De uitvoering wordt besloten met de Palmzondagcantate Himmelskönig sei willkommen. Het was de eerste cantate die J.S. Bach schreef na zijn promotie aan het Weimarse Hof in 1714. Hij wilde er zijn artistieke visitekaartje mee afgeven, zoals blijkt uit de opzet van de cantate in acht delen en de tienstemmige tutti- gedeeltes. Mogelijkerwijs leidde Bach de eerste uitvoe-ring in 1714 zelf als concertmeester en trad hij daarbij ook op als soloviolist. Nu bijna 300 jaar later is er de reprise van dit prachtige werk binnen deze traditie van ‘Palmzondag in het Ginneken’ met Daan Manneke en Cappella Breda.

Adres:
Duivelsbruglaan 1
Plaats:
Breda (Boek overnachting in Breda)
Dagje uit in Breda | Activiteiten Noord-Brabant

Provincie:
Noord-Brabant

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Klassiek
Anders:
Concert

Uitvoerenden:
Cappella Breda onder leiding van Daan Manneke

Entreeprijs:
€ 15,00


Internetadres:
http://www.cappellabreda.nl
Email adres:
n.casteleyn apenstaartje planet.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Cappella Breda.
Telefoon:
0652464341

Kaarten:
verkrijgbaar aan de kerk

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2011-03-12 22:50:16

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar