Christelijke Muziek & Concertagenda

Orgelconcert - Noord-Duitse orgelcultuur: Weckmann Noordbroek, Groningen


Naam:
Orgelconcert - Noord-Duitse orgelcultuur: Weckmann
Datum:
12 maart 2011

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - u
Omschrijving:

Op zaterdag 12 maart wordt het nieuwe concertseizoen van de Kerk Noordbroek geopend met een orgelconcert door Peter Westerbrink, de vaste organist van Noordbroek. De avond staat in het teken van de Noord-Duitse componist Matthias Weckmann (1616-1674). Weckmann, afkomstig uit Thüringen, kreeg een brede muzikale opleiding door de Europese muziektop van die dagen. Na een leertijd bij Heinrich Schütz in Dresden voltooide hij zijn opleiding bij de befaamde organist Jakob Praetorius in Hamburg, die nog weer les had gehad van Jan Pietersz. Sweelinck. Weckmann was vanaf 1655 de spil in het Hamburgse muziekleven, als organist van de Jacobikirche aldaar. De kerk had een van de beroemdste orgels van die dagen. Hij was breed georiënteerd in de diverse stijlen, vermaard als organist en ensembleleider, en open voor nieuwe ontwikkelingen.

De orgelwerken van Matthias Weckmann vormen daarom een hoogtepunt in de zeventiende eeuwse Noord-Duitse orgelkunst. Peter Westerbrink speelt onder meer de cyclus over ‘Es ist das heil uns kommen her’. De zeven grote orgelversen over dit koraal zullen worden afgewisseld met het zingen van de veertien strofen. Daarnaast klinken onder meer de intieme variaties over ‘Lucidor’, een vroeg ‘Praeludium’ in de Stylus Phantasticus, een luchtige ‘Canzona’ en ter afsluiting de feestelijke ‘Fuge’ in d.

Vooraf vanaf 19.10 uur geeft Peter Westerbrink een uitgebreide toelichting op het concert in het naast de kerk gelegen Leerkerkje. Het concert begint om 20.00 uur.

Adres:
Noordersingel 1
Postcode:
9635 TW
Plaats:
Noordbroek (Boek overnachting in Noordbroek)
Dagje uit in Noordbroek | Activiteiten Groningen

Provincie:
Groningen

Thema:
Anders
Soort:
Orgel (meer orgelconcerten)
Uitvoering:
Klassiek


Entreeprijs volwassenen:
€ 8,00
Entreeprijs kinderen:
€ 5,00


Internetadres:
http://www.schnitgerorgel.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Peter Westerbrink.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2011-03-07 09:28:25

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar