Christelijke Muziek & Concertagenda

Opera Faust van C. Gounod Arnhem, Gelderland


Naam:
Opera Faust van C. Gounod
Datum:
5 november 2011

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
19:30u - 23:00u
Omschrijving:

Theaterproductie met Gelders operakoor, professionele solisten en Symfonie orkest Nijmegen

FAUST, de opera: november 2011 in Arnhem, Veenendaal en Nijmegen

In november 2011 brengt het Gelders Opera en Operette Gezelschap (GOOG) de wereldberoemde opera Faust van Charles Gounod. Een grote productie met ruim 160 zangers en musici, uit te voeren in Arnhem, Veenendaal en Nijmegen. Dirigent Hans Lamers en regisseur Frans Meewis zetten met professionele en 'eigen' solisten, een groot operakoor en het Symfonie Orkest Nijmegen (SON) in op een hoog kwaliteitsniveau.

De uitvoering van de opera Faust in deze vorm en omvang is in deze tijd van bezuiniging op cultuur met recht een uniek project te noemen. Op 5 november is de première in de Stadsschouwburg in Arnhem, gevolgd door uitvoeringen op 12 november in Veenendaal en op 15 november in Nijmegen. Voor de artistieke kwaliteit tekenen Hans Lamers, vaste dirigent van het GOOG en Frans Meewis, een regisseur met 40 jaar ervaring en meer dan 60 titels op zijn naam, van toneel en musical tot operette en opera.
Ook de professionele solisten in deze opera garanderen hoge kwaliteit. De bekende tenor André Post zingt de rol van Doktor Faust. Bariton Nanco de Vries neemt de rol van Méfisto op zich en de jonge, veelbelovende sopraan Selma Harkink vertolkt de rol van Marguerite. Eigen solisten, leden van het Vocaal Ensemble GOOG, zingen de overige rollen in Faust.

Waarom deze opera?
Deze opera zal u verrassen, ontroeren en prikkelen. Het verhaal van Faust is een diep menselijke tragedie, goed te begrijpen door jong en oud. De thema's in de opera zijn actueel en herkenbaar, zoals de wens om alles te weten en te kunnen. Behalve dit verlangen naar mateloos genot en grenzeloze kennis is er de strijd tegen het oud worden. Hoeveel mensen zijn tegenwoordig niet obsessief bezig om met allerlei middelen zo lang mogelijk 'jong' te blijven…. Faust schuwt hiervoor zelfs bovennatuurlijke middelen niet; hij verkoopt zijn ziel aan de duivel.
Net als vandaag de dag draait het in de opera ook om beperkingen van het normale leven en de strijd tussen goed en kwaad. Mensen vluchten voor de realiteit van alle dag met oppervlakkig vermaak en verleidingen, toen en nu. Goed en kwaad ziet u in de Faust gesymboliseerd door engelen en duivels.

Muzikaal liefdesverhaal
Muzikaal biedt deze opera veel om van te genieten. Toegankelijke muziek met prachtige solozang en meeslepende melodieën, zoals de wals tijdens de 'kermisscène'' en het beroemde 'Gloire immortelle' van het soldatenkoor.
In de interpretatie van componist Charles Gounod is het oorspronkelijke Faust-drama van Goethe een heftig, romantisch liefdesverhaal over de passie van Dr. Faust voor Marguerite. Het accent ligt op haar emoties, ervaringen en tragiek. Toch is het geen somber geheel. In de regie van Frans Meewis ligt het accent evenzeer op vrolijkheid, frivoliteit, passie en humor.

Eigentijds
Mooi, esthetisch, romantisch en aangenaam om naar te kijken. Sober, gestileerd, verrassend en levendig. Dat zijn kenmerken voor de regie en de aankleding van deze productie. Regisseur Meewis kiest voor een eigentijdse, functionele setting met gebruik van moderne theatertechniek. Licht en projectie brengen steeds wisselende beelden, sfeer en achtergrond. De kostumering daarentegen is uitbundig, kleurrijk, romantisch; een fantasievolle mix met historische en moderne accenten.

Eigentijds is ook de opera in het algemeen. Dat is de overtuiging van het GOOG. Het koor streeft dan ook naar vergroting van de belangstelling in opera en muziektheater onder een breed publiek , maar vooral bij de jongere generatie. Een opera als Faust, waarin ook voor jonge mensen zoveel te herkennen valt, biedt daarvoor goede mogelijkheden. Het GOOG heeft educatieprojecten in samenwerking met scholen voor voortgezet onderwijs en werkt samen met onder meer de Kunstfabriek in Arnhem. Ook organiseert het GOOG regelmatig workshops en masterclasses voor eigen leden, maar ook voor externe belangstellenden.

Het GOOG, dat al sinds 1954 opera’s en muziektheater brengt op semiprofessioneel niveau, investeert de nodige eigen middelen in deze productie. Realisatie is mede mogelijk door subsidies van de gemeente Arnhem, het Fonds voor de Cultuurparticipatie en het VSB Fonds.

Adres:
Koningsplein
Plaats:
Arnhem (Boek overnachting in Arnhem)
Dagje uit in Arnhem | Activiteiten Gelderland

Provincie:
Gelderland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Gelders Opera- en Operette Gezelschap
Gastsolisten: André Post(tenor), Selma Harkink(sopraan), Nanco de Vries(bariton). Verder solisten en koor van het GOOG.
Muzikale begeleiding: Nijmeegs symfonieorkest. Dirigent: Hans Lamers. Regisseur: Frans Meewis.

Entreeprijs volwassenen:
€ 29,00
Entreeprijs kinderen:
€ 29,00

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt

Internetadres:
http://www.goog.nl
Email adres:
googmail apenstaartje planet.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Gelders Opera- en Operette Gezelschap.
Telefoon:
0318-575729

Kaarten:
kassa schouwburg Arnhem

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2011-06-07 10:39:41

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar