Christelijke Muziek & Concertagenda

Paulus van Felix Mendelssohn-Bartholdy Hattem, Gelderland


Naam:
Paulus van Felix Mendelssohn-Bartholdy
Datum:
20 november 2010

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:00u - 22:45u
Omschrijving:

Hattems koor pakt groots uit voor 40-jarig jubileum dirigent.
Met uitvoering van oratorium Paulus van Felix Mendelssohn-Bartholdy

Het komt niet veel voor, een dirigent die 40 jaar verbonden is aan eenzelfde koor. Het is dus ook niet vreemd dat Christelijk Gemengde Zangvereniging ‘Jubilate Deo’ dit jubileum van haar dirigent niet ongemerkt voorbij wil laten gaan. Op zaterdag 20 november geeft het koor een groot jubileumconcert in de Open Poort in Hattem.

Jaap Neuteboom nam in september 1968 de dirigeerstok ter hand wegens ziekte van de vorige dirigent, Hendrik Brouwer. Deze stok heeft hij niet meer neergelegd. In het voorjaar van 1969 is Jaap Neuteboom namelijk officieel benoemd als dirigent van het koor en leidt hij tot op heden op zeer vakkundige en enthousiaste wijze het Hattemse koor.
Officieel was het jubileum vorig jaar, maar vanwege andere verplichtingen van het koor (de uitvoering van Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms op 4 mei 2009) is gekozen het feest in 2010, en niet in 2009, te vieren.

Op het cv van de afgelopen 40 jaar Jubilate Deo staan vele bijzonderheden. Zo zijn er concertreizen naar onder andere de Verenigde Staten gemaakt en zijn er tal van grote werken als Die Schöpfung en Die Jahreszeiten van J. Haydn, de Elias van F. Mendelssohn Bartholdy, de Johannes-Passion en het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach en het Requiem van Mozart uitgevoerd.

Het werk dat door dirigent en koor gekozen is om uit te voeren op het jubileumconcert is het oratorium ‘Paulus’ van Mendelssohn. Geschreven toen de componist nog maar 25 jaar oud was. Het was zijn eerste grote werk voor koor, solisten en orkest. Zelf was hij een groot liefhebber van het genre: hij had al veel oratoria van grote componisten als Bach, Händel en Haydn gedirigeerd. Hij was dan ook opgetogen toen een bewonderaar, de dirigent Johann Schelbe, hem opdracht gaf een oratorium te schrijven.
In de tijd waarin Paulus werd geschreven, was de bijbel een van de grootste inspiratiebronnen voor kunstenaars. Ook Mendelssohn maakte graag gebruik van bijbelverhalen als basis voor zijn composities. Dat hij voor zijn eerste oratorium de geschiedenis van Paulus koos, komt waarschijnlijk omdat het een spannend en dramatisch verhaal is, en daardoor interessant om op muziek te zetten.
Om het verhaal kracht bij te zetten haalt Mendelssohn alle muzikale middelen uit de kast die hij tot zijn beschikking heeft. Het stuk zit vol prachtige melodieën, schitterende orkestkleuren en indrukwekkende koren. Heel bijzonder is het moment waarop het vrouwenkoor de stem van Jezus uit de hemel vertegenwoordigt, en zingt: Saulus, Saulus, waarom vervolg je mij? De première van Paulus was een groot succes. De grote componist Robert Schumann was erbij, en vond het werk "een voortdurende opeenvolging van schoonheden."

Voor de solopartijen en de begeleiding heeft Jubilate Deo fantastische solisten weten te contracteren. De sopraanpartij wordt gezongen door Heleen Koele terwijl Cora Drost de 2e sopraanpartij voor haar rekening neemt. De solo’s voor mannenstem worden gezongen door Frans Fiselier – bas en Rein Kolpa – tenor. De begeleiding is in vertrouwde handen van de musici van het Nationaal Symfonisch Kamerorkest en Joop Schets op het orgel.
Het geheel staat vanzelfsprekend onder leiding van de jubilerende dirigent Jaap Neuteboom.

Het concert vindt plaats op zaterdag 20 november aanstaande in de Open Poort in Hattem en zal beginnen om 20.00 uur.
De kaarten (inclusief consumptie) à € 17,50 zijn nu al in de voorverkoop te bestellen bij mevrouw Leonie Jonker via e-mailadres leonie_jonker@hotmail.nl.
Vanaf 1 november zijn de kaarten ook verkrijgbaar bij Evangelische Boekhandel de Fontein in Hattem en bij de leden van het koor. Tevens zijn de kaarten, dan à €20,00, op de avond van het concert verkrijgbaar bij de ingang van de kerk.

Adres:
Open Poort
Postcode:
8052 AB
Plaats:
Hattem (Boek overnachting in Hattem)
Dagje uit in Hattem | Activiteiten Gelderland

Provincie:
Gelderland

Thema:
Jubileum
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Jubilate Deo
Heleen Koele - Sopraan
Cora Drost - 2e Sopraan
Rein Kolpa - Tenor
Frans Fiselier - Bas
Nationaal Symfonisch Kamerorkest
Joop Schets - orgel

Jaap Neuteboom - dirigent

Entreeprijs volwassenen:
€ 20,00
Entreeprijs kinderen:
€ 20,00

Invalidentoilet:
Ja

Email adres:
leonie_jonker apenstaartje hotmail.com
Meer concerten:
Alle concerten van Jubilate Deo.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2010-11-15 15:12:34

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar