Christelijke Muziek & Concertagenda

Ceremony of Carols Drachten, Friesland


Naam:
Ceremony of Carols
Datum:
17 december 2010

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20.00u - 21.00u
Omschrijving:

Lofzang, geboorte en aanbidding
Cantatrix in ‘A Ceremony of Carols’

Als in een kleurrijk wandtapijt verweeft Cantatrix in dit programma alle elementen van het traditionele kerstverhaal: de maagd Maria - de ‘rosa candida’ -, haar lofzang op de Heer die haar een zoon belooft, de heilige geboorte en de aanbidding van het kind. Ook het stemmenweefsel is vol kleur, en gevarieerd qua tijd en plaats van oorsprong. Sweelinck’s Hodie Christus natus est van rond 1600 staat naast het Magnificat dat Arvo Pärt twintig jaar geleden componeerde. Nog een Magnificat, nu van de 17e eeuwse componist Diego de Pontac, stamt uit Spanje, terwijl Ein Kind ist uns geboren van Heinrich Schütz middenin de Duitse traditie staat.
Maar het pièce de résistance stamt uit Engeland: Britten’s A Ceremony of Carols, waar dit programma van Cantatrix zijn naam aan ontleent. Britten schreef het werk op honderden jaren oude teksten en oorspronkelijk voor jongensstemmen, aan boord van het schip waarop hij in het oorlogsjaar 1942 uit Amerika terug naar huis kwam. Pas later verenigde hij wat eerst slechts losse carols waren tot een samenhangende cyclus, waarin het Hodie Christus natus est, in de liturgie een van de vaste gezangen voor Kerstmis, de opening en het slot vormt.
Vlak voor het einde van de carols vat een anonieme tekst van lang geleden de toon van dit hele programma prachtig samen: Deo gratias!, dank zij de Heer!

Adres:
Zuiderkerk
Plaats:
Drachten (Boek overnachting in Drachten)
Dagje uit in Drachten | Activiteiten Friesland

Provincie:
Friesland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Ensemble


Entreeprijs:
€ 13,00

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
Invalidentoilet:
Ja
Lift:
Nee

Internetadres:
http://www.cantatrix.nl
Email adres:
f.devries01 apenstaartje chello.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Vocaal Ensemble Cantatrix.
Telefoon:
06-51213471


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2010-11-05 14:50:04

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar