Christelijke Muziek & Concertagenda

Kamerkoor Mnemosyne Nijmegen, Gelderland


Naam:
Kamerkoor Mnemosyne
Datum:
28 november 2010

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
15:30u - 17:30u
Omschrijving:

Op zondag 28 november aanstaande geeft het Nijmeegse Kamerkoor Mnemosyne een concert onder leiding van Caroline Westgeest, in samenwerking met organiste Jetty Podt. Onder het motto “Passie en Eeuwigheid” zingt het koor werken van verschillende componisten, voornamelijk uit de twintigste eeuw. Daarnaast zal Jetty Podt enkele orgelwerken spelen van onder andere Johann Sebastian Bach en Arvo Pärt.

Van Francis Poulenc staan de Quatre motets pour un Temps de Pénitence op het programma. Naast elegante wereldlijke muziek heeft Poulenc ook werken gecomponeerd die zich kenmerken door een diepe religiositeit. De reden hiervoor is te vinden in zijn persoonlijke leven. Na de dood van zijn vader had Poulenc zijn religieuze wortels vaarwel gezegd en zich een Parijse levensstijl aangemeten, maar door het plotselinge overlijden van een goede vriend hervond Poulenc zijn geloof en begon hij religieuze koorwerken te componeren. De vier intens spirituele motetten voor 'een tijd van boete' schreef Poulenc in 1938-1939, kort na zijn bekering. Uit dezelfde tijd stamt Litanies à la Vierge Noir. Dit intieme werk voor vrouwenkoor en orgel is geïnspireerd door de bedevaart naar Rocamadour die Poulenc maakte.

Ook het Requiem van de Britse componist Herbert Howells is zeer nauw verbonden met het persoonlijke leven van de componist. Het is een monument voor diens zoon Michael, die op negenjarige leeftijd overleed. Howells schreef het werk in 1935, maar vond het zo persoonlijk dat hij het voor zichzelf hield. Pas in 1950 liet Howells zich door Benjamin Britten overhalen om het Requiem te laten uitvoeren, en het zou nog dertig jaar duren voor Howells ook toestemming gaf voor een uitgave. In het Requiem worden de traditionele Latijnse teksten afgewisseld met Engelstalige psalmteksten. In de muziek combineert Howells kenmerken van de rijke Engelse koormuziektraditie met twintigste-eeuwse klanken. Het Requiem komt prachtig tot zijn recht in de mooie akoestiek van de Paduakerk.

Naast bovengenoemde werken zullen ook enkele kortere stukken uitgevoerd worden, waaronder Abendlied van Josef Rheinberger. Het mannenkoor van Mnemosyne zal van zich laten horen in Beati Mortui van Felix Mendelssohn Bartholdy. De Nijmeegse organiste Jetty Podt maakt het concert compleet met orgelstukken van Johann Sebastian Bach, Arvo Pärt en Léon Boëllmann.

Adres:
Antonius van Paduakerk, Groesbeekseweg 96
Postcode:
6524 DJ
Plaats:
Nijmegen (Boek overnachting in Nijmegen)
Dagje uit in Nijmegen | Activiteiten Gelderland

Provincie:
Gelderland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor en Orgel
Doelgroep:
Volwassenen
Anders:
Passie en Eeuwigheid


Entreeprijs:
€ 15,00


Internetadres:
http://www.kamerkoormnemosyne.nl
Email adres:
info apenstaartje kamerkoormnemosyne.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Kamerkoor Mnemosyne.
Telefoon:
0345 – 518569


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2010-11-02 21:30:58

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar