Christelijke Muziek & Concertagenda

Beethoven Mis in C - Mendelssohn Psalm 42 Deventer, Overijssel


Naam:
Beethoven Mis in C - Mendelssohn Psalm 42
Datum:
7 november 2010

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
15:00u - u
Omschrijving:

In het veelzijdige werk van Felix Mendelssohn (1809 – 1847) neemt geestelijke muziek een belangrijke plaats in. Opvallend in zijn cantates, motetten en andere liturgische muziek is het grote aantal verklankingen van psalmteksten. Mendelssohn modelleerde zijn psalmen naar het voorbeeld van cantates van Bach, zijn voorganger uit de Barok voor wie hij grote bewondering koesterde.
Eén van de bij het hedendaagse publiek meest geliefde is ongetwijfeld Psalm 42 Wie der Hirsch schreit nach frischem Wasser.
In april 1807 ontving Ludwig van Beethoven (1770-1827) vanuit Eisenstadt een bijzondere opdracht: Prins Nikolaus Esterházy verzocht hem een mis te schrijven voor de naamdag van zijn vrouw Maria. Tot in 1802 had Joseph Haydn (1732-1809) zich met verve van deze taak gekweten. Het was dan ook niet zonder schroom dat Beethoven de uitnodiging aannam: "Ik zal deze mis met enige bezorgdheid afleveren, Majesteit, aangezien Uwe Doorluchtige Hoogheid gewend is aan de onnavolgbare meesterwerken van de grote Haydn.” De bezorgdheid was terecht, want de prins kon deze mis, die wat afweek van de toen gebruikelijke stijl, niet waarderen. ‘Aber lieber Beethoven, was haben Sie denn da wieder gemacht!’ Maar Beethoven bleef in de kracht en de waarde van zijn werk geloven en was zijn tijd ver vooruit. Opvallend is dat Beethoven in de Mis in C de tekst niet verwerkte tot een geheel van concertante aria's of afzonderlijke koren, maar dat hij de vijf misdelen opvatte als doorgecomponeerde secties waarin alle partijen (solisten, koor en orkest) bijdragen tot een expressieve verklanking van de religieuze boodschap. De Mis in C is te karakteriseren als een schitterende compositie waarin Beethoven zijn symfonische en vocale kwaliteiten laat culmineren.

Adres:
Bergkerk, Bergkerkplein 1
Postcode:
7411EN
Plaats:
Deventer (Boek overnachting in Deventer)
Dagje uit in Deventer | Activiteiten Overijssel

Provincie:
Overijssel

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor, Orkest en Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden
Anders:
najaarsconcert

Uitvoerenden:
Deventer Vocaal Ensemble, koor
Concerto d'Amsterdam, okest
Klaas Stok, dirigent

Solisten:
Irma ten Brinke, sopraan
Rosanne van Sandwijk, alt
Mattijs Hoogendijk, tenor
Frans Fiselier, bas

Entreeprijs volwassenen:
€ 27,50
Entreeprijs kinderen:
€ 10,00


Internetadres:
http://www.deventervocaalensemble.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Deventer Vocaal Ensemble.

Kaarten:
Toegang: € 27,50 in de voorverkoop; in de kerk: € 30, -; CJP en donateurs: € 25, -; kinderen t/m 12 jaar € 10, - via www.deventervocaalensemble.nl of via Boekhandel Praamstra te Deventer

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2010-10-18 15:57:37

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar