Christelijke Muziek & Concertagenda

Pinksterconcert Veni Creator Spiritus Kampen, Overijssel


Naam:
Pinksterconcert Veni Creator Spiritus
Datum:
22 mei 2010

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20.00u - 21.30u
Omschrijving:

Kampen – Op 22 mei, de zaterdag voor Pinksteren, zal het Vocaal Ensemble Magnificat een concert geven in de Bovenkerk. Het programma dat zal klinken in de gewelven van deze gotische kerk, voert de luisteraar mee naar sacrale muziek van de 4e tot en met de 19e eeuw aan de hand van het thema: ‘Veni, Creator spiritus’. Dit is het thema van Pinksteren.
Het thema is ontleend aan de titel van een hymne van Ambrosius, bisschop te Milaan in de 4e eeuw. De hymne ‘Veni, Creator Spiritus’ (Kom, Schepper Geest) is een van de oudste overgeleverde gezangen van de Vroege Kerk. Rond dit thema heeft Margreeth Verboom een programma samengesteld waarin composities van Schütz, Buxtehude, Bach en Mendelssohn op hun plek vallen.
We maken kennis met enkele oude pinksterhymnen. Het hart van het programma is het geliefde Bachmotet: ‘Jesu, meine Freude’. Daarnaast klinken van Mendelssohn uit diens beroemde koorwerk Psalm 42: ‘Wie der Hirsch schreit.’ en ‘Was betrübst du dich, meine Seele.’
Ook voor orgelliefhebbers is er iets te beleven: er zijn mooie composities rond dit pinksterthema geprogrammeerd. Zo zal Vincent van Laar op het koororgel onder andere het indrukwekkende ‘Komm, Gott Schöpfer, Heil’ge Geist’ en een magnifiek trio over ‘Allein Gott in der Höh’ sei Ehr’ van J. S. Bach uitvoeren.
Het programma illustreert dat de relatie tussen woord en toon zich ontwikkelt naar een steeds hechtere en intensieve betrokkenheid tussen beide. Is muziek in de middeleeuwen en renaissance vooral objectieve drager van het woord, vanaf de 17e eeuw is zij een middel om de betekenis uit te beelden en op suggestieve wijze op te roepen.
Vincent van Laar zal ook samenzang begeleiden en Wilma van der Wardt zal op haar mooie barokcello de continuopartijen van de koormotetten uitvoeren.

Adres:
Bovenkerk
Postcode:
8261 JX
Plaats:
Kampen (Boek overnachting in Kampen)
Dagje uit in Kampen | Activiteiten Overijssel

Provincie:
Overijssel

Thema:
Pinksteren
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor en Orgel
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Vocaal Ensemble Magnificat o.l.v. Margreeth Verboom,
Vincent van Laar (orgel),
Wilma van der Wardt (barokcello).

Entreeprijs volwassenen:
€ 10,00
Entreeprijs kinderen:
€ 4,00


Internetadres:
http://www.ve-magnificat.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Vocaal Ensemble Magnificat.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2010-04-29 22:23:43

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar