Christelijke Muziek & Concertagenda

Onweer in mei Utrecht, Utrecht


Naam:
Onweer in mei
Datum:
16 mei 2010

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
15:00u - 16:00u
Omschrijving:

Het Erasmus Kamerkoor zingt tijdens het benefietconcert (opbrengst is voor het koororgel van de St. Catharinakathedraal te Utrecht)een programma ter nagedachtenis aan het bombardement op Rotterdam in 1940, waarbij vrijwel de gehele binnenstad werd verwoest en honderden mensen omkwamen.
Nu, 70 jaar later, is Rotterdam herrezen uit de as en heeft het Manhattan aan de Maas zijn glorie hervonden. Zusterstad Dresden werd in 1945 eveneens getroffen door een bombardement, en ook die stad is inmiddels herbouwd en weer in oude glorie hersteld. Daags na de verwoesting schreef de Dresdense componist Rudolph Mauersberger een hartverscheurend klaaglied over zijn stad “Wie liegt die Stadt so wüst”, op tekst van de klaagliederen van de profeet Jeremia. Mauersberger bracht in dit stuk zijn ervaringen van de oorlog en het vernietigende bombardement tot uitdrukking. Zelf verloor Mauersberger elf koorscholieren bij het bombardement. Het werk werd voor het eerst uitgevoerd op 4 augustus 1945 in de volledig uitgebrande Kreuzkirche te Dresden.

Onder de inspirerende leiding van Sanne Nieuwenhuijsen brengt het Erasmus Kamerkoor verder nog een voor deze gelegenheid geschreven gedicht van Maria Heiden, “Een zwoele nacht”, getoonzet voor zesstemmig koor a capella door de Rotterdamse componist Marco Kalkman. Op neobarokke manier wordt het woord uitgebeeld in klank. Deze retoriek komt gedurende het gehele stuk terug, waardoor de aandacht van de luisteraar continu wordt getrokken naar de betekenis van het prachtige gedicht. Met deze sfeervolle compositie, tevens wereldpremière, wordt een waardevolle bijdrage geleverd aan het hedendaags Rotterdams koorrepertoire.
Het Requiem van Gabriël Fauré, tenslotte, brengt de luisteraar weer op het spoor van hoop en vrede. Dit werk wordt uitgevoerd met orgel. Solisten zijn Anne Kan, sopraan, Marco Vermeulen, bariton en Wouter van Belle, vaste organist van de kathedraal.

Adres:
St. Catharinakathedraal, Lange Nieuwstraat 36
Postcode:
3512 PH
Plaats:
Utrecht (Boek overnachting in Utrecht)
Dagje uit in Utrecht | Activiteiten Utrecht

Provincie:
Utrecht

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor en Orgel
Doelgroep:
Volwassenen
Anders:
Herdenkingsconcert bombardement Rotterdam

Uitvoerenden:
Erasmus Kamerkoor o.l.v. Sanne Nieuwenhuijsen
Anne Kan, sopraan, Marco Vermeulen, bariton, Wouter van Belle, orgel.

Entreeprijs volwassenen:
€ 12,00
Entreeprijs kinderen:
€ 10,00

Rolstoeltoegankelijk:
Ja

Internetadres:
http://www.erasmuskamerkoor.nl
Email adres:
info apenstaartje erasmuskamerkoor.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Erasmus Kamerkoor.

Kaarten:
Verkrijgbaar via de website met € 1,50 korting

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2010-03-31 12:12:11

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar