Christelijke Muziek & Concertagenda

Johann Valentin Meder (1649-1719) - Matthäus-Passion Heukelum, Gelderland


Naam:
Johann Valentin Meder (1649-1719) - Matthäus-Passion
Datum:
27 maart 2010

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:15u - 22:00u
Omschrijving:

In de weken voor Pasen worden in het hele land traditiegetrouw de Passionen van Johann Sebastian Bach uitgevoerd. Als tegenhanger van deze Bach-traditie staat op zaterdag 27 maart in de kerk van Heukelum in het kader van de serie Kerkconcerten Heukelum de minder bekende Matthäus-Passion van Johann Valentin Meder (1649-1719) op het programma.

Johann Valentin Meder is tegenwoordig een bijna volledig vergeten componist. Tijdens zijn leven en vele jaren na zijn dood stond hij echter in hoog aanzien. Zijn zoon Erhard Nikolaus publiceerde na het overlijden van zijn vader een catalogus met niet minder dan 129 composities op geestelijke tekst. Andere bronnen maken melding van een aantal wereldlijke werken, waaronder enkele opera’s. Dit deel van Meders oeuvre is veel minder omvangrijk dan zijn religieuze werk. Helaas is weinig van deze rijke verzameling aan ons overgeleverd. Een van Meders grotere werken die bewaard gebleven zijn, is de Matthäus-Passion, die in Heukelum tot klinken komt. Over de datering van het werk kan niets met zekerheid gezegd worden, aangezien de titelpagina van het werk niet meer aanwezig is. Uit de ordening in de catalogus van Meders zoon kunnen we afleiden dat de passie vermoedelijk rond 1700 gecomponeerd is.

In de Matthäus-Passion van Meder worden de vertellende tenor en ook de kleine solo-partijen worden door een basso continuo begeleid. Hoe kort die partijen soms ook zijn, steeds wordt gestreefd naar een indringende tekstoverdracht: hét nieuwe kenmerk van muziek uit die tijd.

Adres:
Torenstraat 1
Postcode:
4161 CN
Plaats:
Heukelum (Boek overnachting in Heukelum)
Dagje uit in Heukelum | Activiteiten Gelderland

Provincie:
Gelderland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Ensemble

Uitvoerenden:
Robert Coupe, tenor (Evangelist, Jasper Schweppe, bariton (Christuspartij), Brigitte van Hagen en Linde Schinkel, sopraan, Annette Stallinga, alt, Roelof Polinder, tenor, Janko Fraanje, bas en een vocaal ensemble en barokconsort o.l.v. Okke Dijkhuizen

Entreeprijs volwassenen:
€ 12,50
Entreeprijs kinderen:
€ 6,00

Rolstoeltoegankelijk:
Ja

Internetadres:
http://www.documuziekproductie.nl
Meer concerten:
Alle concerten van DOCU Muziekproductie.
Telefoon:
0345-517898 /06-30737141

Kaarten:
€ 12,50, € 10,00 (CJP/65+) en € 6,00 (kinderen)

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2010-03-22 21:23:30

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar