Christelijke Muziek & Concertagenda

Cappella Breda verheft Passiemuziek op Palmzondag Breda, Noord-Brabant


Naam:
Cappella Breda verheft Passiemuziek op Palmzondag
Datum:
28 maart 2010

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
16.30u - 17.45u
Omschrijving:

Cappella Breda verheft Passiemuziek in Ginneken Breda

‘Palmzondag in Ginneken’ is een begrip geworden. Het eerste concert in deze reeks voerde Cappella Breda onder leiding van Daan Manneke uit op Palmzondag 2002. Op 28 maart 2010 om 16.30 uur krijgt deze traditie in de Protestantse Laurentiuskerk aan de Duivelsbruglaan Ginneken haar vervolg. In 2011 wordt het tweede lustrum gevierd.

Sinds het (bijna) vijfendertigjarig bestaan van Cappella Breda is de compositie Musikalische Exequien van de Noord-Duitse componist Heinrich Schütz (1585-1672) regelmatig door dit koor geprogrammeerd. Het werk is een mijlpaal in de Europese (protestantse) begrafenismu-ziek en behoort tot de canon van de Europese muziek. Het werk, dat ongeveer 40 minuten duurt, bestaat uit drie delen en schept ruimte aan een zesstemmig koor, zes vocale solisten en een basso-continuo ensemble.

Het Muzikalische Exequien wordt omgeven door componisten uit hetzelfde woongebied van Schütz: Johann Michael Bach en Johann Christoph Bach, beiden uit het midden van de 17e eeuw. Van deze componisten zingt Cappella Breda twee werken uit het zogenoemde Alt-bachisches Archiv; een kleine bundel met composities uit het Bachse familiebezit. Ook van Johann Sebastian Bach, die destijds met regelmaat werken uit dit Archiv uitvoerde tijdens kerkdiensten in de Leipziger kerken, zijn twee motetten geprogrammeerd: Aus tiefer not schrei ich zu dir en het dubbel-korige werk Ich lasse dich nicht, du segnest mich denn.

Centraal in het programma staat het Agnus Dei uit de dubbel-korige Missa van Frank Martin (1890-1974). Een kort aangrijpend werk van deze Zwitserse componist, dat de werken van de oude meesters hierboven, met een rijke en monumentale dubbelkorigheid wonderwel en krachtig verbindt.

Adres:
Laurentiuskerk Duivelsbruglaan
Postcode:
4835 JE
Plaats:
Breda (Boek overnachting in Breda)
Dagje uit in Breda | Activiteiten Noord-Brabant

Provincie:
Noord-Brabant

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Koor


Entreeprijs:
€ 15,00

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Weer:
Overdekt
Invalidentoilet:
Nee
Lift:
Nee

Internetadres:
http://www.cappellabreda.nl
Email adres:
n.casteleyn apenstaartje planet.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Cappella Breda.


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2010-03-18 22:53:59

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar