Christelijke Muziek & Concertagenda

Lamentaties; passiemuziek voor Witte Donderdag Rotterdam, Zuid-Holland


Naam:
Lamentaties; passiemuziek voor Witte Donderdag
Datum:
20 maart 2010

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:15u - 21:30u
Omschrijving:

Met Witte Donderdag beginnen de drie dagen voor Pasen, het Triduum Sacrum. In de kloosters kregen de getijden tijdens deze dagen een bijzondere invulling. De Metten, de eerste getijde in de zeer vroege ochtend, bestaan uit drie nocturnes. Elke nocturne bestaat uit korte antifonen, psalmen, gezongen lezingen (tijdens het Triduum Sacrum zijn dat de Klaagliederen van de profeet Jeremia) en zogenaamde responsories.
Het Monteverdi Kamerkoor Utrecht volgt in grote lijnen de opbouw van de Metten voor Witte Donderdag, maar legt hier en daar eigen accenten.
Zo begint elke nocturne met een verstilde improvisatie, waarbij houten slaginstrumenten de naderende kruisdood van Christus symboliseren en metalen slaginstrumenten de 30 geldstukken, die Judas Iskariot ontving toen hij zijn meester verried. Deze improvisatie gaat over in een improvisatie door het koor, waarbij steeds de teksten van drie antifonen als uitgangspunt dienen. Dan klinken de gregoriaanse Lamentaties van Jeremia, uitgevoerd door tenor Paul van den Bemt, afgewisseld met polyfone responsories van grote meesters uit de renaissance: Giovanni Croce, Gesualdo da Venosa en Orlando di Lasso. Het concert eindigt met het twaalfstemmige, meditatieve motet “Euntes ibant et flebant”, in 1932 geschreven door de Poolse componist Henryk Mikolaj Gorecki.

Adres:
Oude Kerk Charlois
Postcode:
3082DA
Plaats:
Rotterdam (Boek overnachting in Rotterdam)
Dagje uit in Rotterdam | Activiteiten Zuid-Holland

Provincie:
Zuid-Holland

Thema:
Pasen
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Klassiek
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Monteverdi kamerkoor Utrecht o.l.v. Wilko Brouwers
Paul van den Bemt, tenor

Entreeprijs volwassenen:
€ 10,00
Entreeprijs kinderen:
Nog onbekend

Rolstoeltoegankelijk:
Onbekend
Weer:
Overdekt

Internetadres:
http://www.monteverdikamerkoor.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Monteverdi Kamerkoor Utrecht.

Kaarten:
verkoop aan de kerk

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2010-02-17 13:40:13

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar