Christelijke Muziek & Concertagenda

Bach en de Noorderlingen Meppel, Drenthe


Naam:
Bach en de Noorderlingen
Datum:
16 april 2010

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20.15u - 21.30u
Omschrijving:

Cantatrix overbrugt twee eeuwen
Bach en de Noorderlingen

Vocaal ensemble Cantatrix onderzoekt wat er na twee eeuwen van Bach’s erfenis geworden is. In de koormuziek van drie ‘noorderlingen’ lijkt Cantatrix een positief antwoord te hebben gevonden. Want ook de Schot James MacMillan belijdt zijn geloof met verve. En de Noor Knut Nystedt, heeft een groot aantal psalmzettingen op zijn naam staan. De Zweed Sven David Sandström tenslotte componeerde naast missen en oratoria ook door Bach geïnspireerde motetten.

Van Bach’s tijd tot vandaag, van midden-Duitsland naar het noorden, een sprong van twee eeuwen en lange afstanden. Geen programma waarin een geleidelijke muzikale ontwikkeling wordt geïllustreerd met regelmatige tussenstappen; in plaats daarvan momentopnamen naar tijd en plaats. Maar wel met één thema.
Die verre sprong vanuit drie motetten van Bach (Jesu, meine Freude, Komm, Jesu, komm en Lobet den Herrn) levert grote verrassingen op. Knut Nystedt blijft met Immortal Bach eerst nog even in de buurt van de meester. MacMillan en Sandström delen het koor op tot een veelstemmigheid in dichte klankmassa’s waaruit de tekst opbloeit.

De mystieke touch wordt aangebracht door de kunstenaar Peter Meijer. Eén van zijn werken is als beelddrager bij dit programma gebruikt. Een kleine greep uit zijn oeuvre wordt tijdens de concerten tentoongesteld.


Cantatrix is een amateurkoor met professionele ambities. De koorklank die het handelsmerk van het ensemble vormt is het resultaat van hoge individuele zangkwaliteiten gecombineerd met grote saamhorigheid binnen de groep. Onder leiding van vaste dirigent Geert-Jan van Beijeren Bergen en Henegouwen heeft Cantatrix nationaal en internationaal een uitstekende naam opgebouwd, met aansprekende prestaties op grote concertpodia en in belangrijke concoursen.

Veel mensen noemen muziek nog steeds de meest spirituele van de kunsten.

Adres:
Grote Kerk
Postcode:
7941AJ
Plaats:
Meppel (Boek overnachting in Meppel)
Dagje uit in Meppel | Activiteiten Drenthe

Provincie:
Drenthe

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Klassiek
Doelgroep:
Alle leeftijden


Entreeprijs:
€ 13,00

Rolstoeltoegankelijk:
Ja
Opmerking toegankelijk:
ruimschoots parkeergelegenheid
Invalidentoilet:
Ja

Internetadres:
http://www.cantatrix.nl
Email adres:
f.devries01 apenstaartje chello.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Cantatrix.
Telefoon:
06-51213471


Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2010-01-27 15:22:46

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar