Christelijke Muziek & Concertagenda

Pieter Dirksen speelt de Goldbergvariaties i.h.k. van de serie Kerkconcerten Heukelum Heukelum, Gelderland


Naam:
Pieter Dirksen speelt de Goldbergvariaties i.h.k. van de serie Kerkconcerten Heukelum
Datum:
16 januari 2010

Dit concert is al voorbij!

Tijd:
20:15u - 22:00u
Omschrijving:

Vorstelijke variaties in Heukelumse kerk

In 1741 componeert Johann Sebastian Bach dertig variaties op eigen een aria uit het Notenbüchlein van Anna Magdalena Bach die later bekend zouden worden als de Goldbergvariaties. Met dit groots opgezette variatiewerk besluit Bach zijn vierdelige Clavier-Uebung en keert hij, na een uitstapje naar het orgel, weer terug naar het klavecimbel waarvoor ook de beide eerste delen van de Clavier-Uebung geschreven zijn. Omdat de dertig variaties volgens traditie voor de jonge Johann Gottlieb Goldberg gecomponeerd zouden zijn om graaf Keyserlingk door diens slapeloze nachten heen te helpen, staat dit werk te boek als de Goldbergvariaties. Waarschijnlijker is echter dat Bach ze heeft geschreven voor zijn oudste zoon Wilhelm Friedemann, die een uitzonderlijk virtuoos moet zijn geweest en die de leraar was van Goldberg. De dankbaarheid van graaf Keyserlingk was zo groot dat hij Bach een gouden beker schenkt, gevuld met honderd Louis d'Or.

Pieter Dirksen studeerde orgel, klavecimbel en muziekwetenschap en publiceerde een groot aantal artikelen en edities op het gebied van de barokke muziek. Hij promoveerde in 1996 cum laude op een proefschrift over de klaviermuziek van Jan Pieterszoon Sweelinck. Verder zijn met name zijn talrijke studies over de muziek van Johann Sebastian Bach bekend geworden.
Pieter Dirksen is lid van de Nederlandse Bachvereniging, het Combattimento Consort Amsterdam en het kamermuziekensemble La Suave Melodia. Daarnaast is hij een veelgevraagd solist op klavecimbel en op historische orgels in binnen- en buitenland, en werkte hij mee aan tal van opnames. Zijn vorig jaar verschenen opname van de vroegste versie van Bachs Kunst der Fuge kreeg in Luister het cijfer negen. De door hem mede geïnitieerde en -gespeelde complete opname van Sweelincks orgel- en klavecimbelmuziek werd in 2003 bekroond met een Edison.

Adres:
Hervormde kerk, Torenstraat 1
Postcode:
4161 CN
Plaats:
Heukelum (Boek overnachting in Heukelum)
Dagje uit in Heukelum | Activiteiten Gelderland

Provincie:
Gelderland

Thema:
Anders
Soort:
Klassiek (meer klassieke concerten)
Uitvoering:
Solist(en)
Doelgroep:
Alle leeftijden

Uitvoerenden:
Pieter Dirksen, klavecimbel. Een concert in het kader van de serie Kerkconcerten Heukelum i.s.m. Galerie Mooi Glas & Zo te Leerdam.

Entreeprijs volwassenen:
€ 10,00
Entreeprijs kinderen:
€ 5,00

Rolstoeltoegankelijk:
Ja

Internetadres:
http://www.documuziekproductie.nl
Meer concerten:
Alle concerten van Pieter Dirksen, klavecimbel.
Telefoon:
0345 / 517898 | 06 30737141

Kaarten:
10,00 / 7,50 (65+/CJP) /5,00

Dit concert is toegevoegd of gewijzigd op 2010-01-02 21:53:51

Deze gegevens zijn aangeleverd aan Christelijke Concertagenda. Wij kunnen de juistheid niet garanderen: Controleer altijd de gegevens voordat u naar het concert gaat.

Muziek voor Elkaar