Christelijke Muziek en Concertagenda

Download jij nog?

Christenen ook in de ban van de downloadcultuur

Van onze redacteur Redmar Smit

08-06-12

Het downloaden van muziek is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Een artiest brengt een nieuw album uit en voordat het in de winkel ligt, heeft menig persoon het album al gedownload. Ook veel christenen doen hier aan mee. Wat gaat hier mis?

Grote artiesten overleven

Een album maken is niet zomaar iets wat een artiest eventjes doet. Er gaan maanden voorbereiding aan vooraf. Een proces met de nodige kosten. Denk aan een producer, een technicus, studiokosten, het persen van cd’s, artwork en (extra) apparatuur. De hele productie van een album kost veel meer dan de meeste mensen denken. En door het downloaden levert het de artiesten weinig tot niets op.

Olaf Milders, distributeur van internationale christelijke muziek, boeken en films, spreekt zijn zorgen uit over het downloadgedrag onder christenen (bron: Christelijke Informatie Platform). “Veel christenen downloaden illegaal christelijke muziek en films. Het moet zo niet zijn, maar het gebeurt toch. Vaak vergeten de mensen dat ze daarmee schade berokkenen aan de artiest, die ze denken te ondersteunen.”

De vraag die hierbij heel belangrijk is: hoe komen artiesten in 2012 nu nog aan hun inkomsten? Voor de grote popartiesten is het niet zo heel moeilijk om een flinke buit binnen te krijgen. Het is een feit dat zij een groter bereik hebben dan de christelijke artiesten. Eenmaal goed op dreef, hebben zij de mogelijkheid om te touren over de hele wereld en zo hun tienduizenden, honderdduizenden en miljoenen euro's binnen te halen. “Bekende (christelijke) artiesten halen het meeste geld uit hun optredens, maar voor de kleinere christelijke artiesten is dit vele malen lastiger”, vertelt Milders.

Spotify en iTunes niet waterdicht

Ook de legale mogelijkheden van het downloaden en het beluisteren van muziek zijn niet helemaal waterdicht. Spotify en iTunes lijken goede alternatieven te bieden, maar ook deze twee muziekaanbieders bevatten nadelen voor de artiesten. Olaf Milders legt het uit. “Omdat Spotify en iTunes op het vlak van online muziek marktleiders zijn, hebben ze veel macht om te bepalen wat artiesten uiteindelijk verdienen. Zo houdt iTunes per verkocht liedje een percentage in.”

Muziekdienst Spotify betaalt artiesten per gespeeld liedje. In verhouding is dit altijd minder dan wanneer fans de cd in de winkel kopen. Wanneer een lied 100.000 keer gedraaid is op Spotify, ontvangt de artiest slechts honderd dollar (ongeveer tachtig euro). Nederlandse christelijke artiesten die op Spotify te vinden zijn, zoals Kees Kraayenoord en Gerald Troost, verdienen in de praktijk nauwelijks aan deze marktwijze.

Artiesten zetten toch zelf hun muziek op Spotify en iTunes? Ja, dat klopt, maar ze hebben geen keus. Als ze dat niet doen, verdienen ze helemaal niets meer. Binnen de kortste keren vinden ze hun hits terug op Youtube, voor de hele wereld te beluisteren en daar krijgt de artiest geen dubbeltje voor terug.

Oproep aan christenen

Willem Diepeveen, die onder andere manager is bij Kees Kraayenoord, legt de vinger aan de pols. “Als een album in de winkel vijftien euro kost, dan gaat er ongeveer drie euro naar de artiest. Het is nu begrijpelijk dat wanneer je alle risico’s draagt, alle kosten voor je rekening neemt en alle creatieve input levert, een artiest genoeg moet verkopen om de kosten te dekken. Dus als iemand van muziek houdt, –vooral als christen- koop dan ook alsjeblieft. Elke illegale download is voor de gebruiker lekker goedkoop, maar voor de artiest broodroof. Of het nu toegestaan is of niet, mag dan eigenlijk al niet eens meer als waarde gelden.”

Moet je dan echt zo scherp stellen dat illegaal downloaden diefstal is? Na het bovenstaande verhaal is er geen ontkomen meer aan. Het illegale downloaden lijkt zo onschuldig. Velen zeggen dan ook: “Het staat toch al op internet. Als ik het niet download, dan doet iemand anders het wel. Het is toch zonde om er geen gebruik van te maken?” Juist christenen moeten beter weten. Nu is het tijd om illegaal downloaden een halt toe te roepen. Als iedereen gehoor geeft aan de oproep brengt dat nog een voordeel met zich mee. Hoe meer mensen –massaal- cd’s kopen, hoe goedkoper ze uiteindelijk worden.

Eerder artikel

Eerder besteedde Christelijke Concert Agenda al kort aandacht aan de download problematiek. Joop Gankema bestempelde dat het volgens hem wel eens het einde van de christelijke muziek kan betekenen. Lees het volledige artikel op onze website.

Onderzoek
Top-X onderzocht samen met jongerensite FOK! het downloadgedrag onder 3500 jongeren. Dit onderzoek is niet gericht op christelijke jongeren. 54,5 procent van de ondervraagden downloadt vaak muziek, films en games. 29,1 procent doet dat soms en 7,4 procent helemaal nooit. Muziek wordt het meest gedownload (95,1%). Slechts een klein aantal jongeren (6,9 procent) weet niet dat er legal gedownload kan worden. 20,3 procent van de jongeren vindt dat illegaal downloaden diefstal is. Bijna de helft vindt dat de overheid minder streng moet controleren op het downloaden.

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

Redactie CCAgenda - do 28-02-13 15:48:13
Beste Liesbeth Schakel, In jouw geval raad ik iTunes aan. De aanbieder houdt wel een percentage van de winst, maar het is wel legaal. De artiest krijgt tenminste nog iets, dan wanneer je helemaal niets koopt. Daar kun je gewoon losse nummers kopen. Wanneer je echter een heel album wilt kopen, is het beter om naar een christelijke winkel te gaan. Ik weet ook dat je via Amazon.com liedjes los kunt kopen. Dat is wel iets ingewikkelder omdat het is Dollars is. Ik denk dat je dan een creditcard nodig hebt. Ik weet verder ook niet of zij nog een percentage van de winst houden. Ik hoop dat ik je genoeg heb geïnformeerd. Succes!


liesbeth Schakel - zo 03-02-13 20:40:00
Graag zou ik een goede downloadsite willen vinden om christelijke muziek tegen betaling per nummer te kunnen downloaden. En dan niet alleen van Nederlandse artiesten. Zelf vind ik vaak maar één of twee nummers van een cd mooi! Ik hoop dat u mij kunt helpen. Heb al flink gezocht, maar tot nu toe nog geen goede complete site gevonden. En ik wil zeker betalen voor de downloads, maar wel per nummer!


Overnachten en uitstapjes: boek een hotel in Ede. Zoek tips voor een dagje uit in Gelderland.

 Laatst gewijzigd: 08-06-12 - Geplaatst: 08-06-12