Christelijke Muziek en Concertagenda

Sela laat stukje Koninkrijk zien

Sela presenteert nieuwe cd met meezingconcerten

Van onze redacteur Joëlle Kole

16-09-10

De Nederlandse aanbiddingsband Sela komt dit najaar met een nieuwe cd: 'Koninkrijk'. Op deze cd staan veertien nieuwe liederen, voor de samenzang of om naar te luisteren. Tijdens de meezingconcerten die de komende weken door heel Nederland plaatsvinden, zingt Sela zowel nieuwe liederen van Koninkrijk, als ook vertrouwde liederen van eerdere cd's. CCAgenda was bij de aftrap in Ede.

Voor iedereen

De zaal is afgeladen vol. Zo'n duizend mensen zijn op woensdagavond naar Ede gekomen voor een avond meezingen met Sela. Van grijze haren tot jonge kinderen, iedereen is er. Links voor het podium tolkt een tweetal dames voor doven. Soms is het haast een dans of een mimestuk. Vol overgave en expressie geven zij de boodschap door aan hen die niet kunnen horen.

Niet wij, maar Hij

Bij het eerste lied blijft iedereen nog wat onwennig zitten. Zanger Elbert Smelt moedigt aan om te gaan staan. Dat zingt immers veel fijner en dáár gaat het vanavond om: samen zingen tot eer van God! Zoals Kinga Bán, zangeres in de band, vanaf het podium benadrukt: "Het gaat niet om ons. Lees de teksten, luister er naar. Laat ze op je inwerken." Het gaat om God bij Sela.

Nieuwe liederen

De mensen in de zaal zingen ondertussen graag mee. Soms wat zoekend, bij een nieuw lied, maar bij een aantal van de 'oudere' liederen draaien Smelt en Bán hun microfoon weg. De liederen van Sela zitten in menig hart gegrift. De nummers van de nieuwe cd zullen snel volgen, want ook deze zijn aanstekelijk en snel mee te zingen. Mits de man die de beamer bedient op tijd is met het projecteren. Hij moest de liederen blijkbaar ook nog leren. Net als de zangers zelf overigens. "De liederen zijn zó nieuw dat zelfs wij de teksten er nog niet goed in hebben zitten." verontschuldigt Smelt zich lachend.

Het Sela-geluid

De musici op het podium spelen en zingen vol energie. De prachtige muziek, gecombineerd met prima uitvoeringen maken de avond bijzonder geslaagd. Regelmatig pakt multi-instrumentalist Elbert Smelt één van zijn fluiten om mee te spelen. Gecombineerd met de viool en accordeon van Anneke van Dijk-Quist levert dat de fijne stukjes muziek op, die mede Sela maken tot wat het is.

Sela wil dat de liederen hun weg vinden naar de kerk en andere vormen van samenzang. De opnames die tijdens het concert gemaakt zijn, worden gebruikt op een speciale, nog te maken, website. Hierop komt onder andere ook de bladmuziek van Sela-liederen. Mijn huisgenoten hebben die website niet nodig. Terwijl ik mij stort op het schrijven van een verslag, grijpen zij een gitaartje er bij en zingen verder waar de avond stopte. Lof, aanbidding!

Benieuwd naar Sela? Kaarten voor de concerten in Katwijk (17 september) en Bunschoten (24 september) zijn nog beschikbaar via Interticket. Een echte aanrader!

 Laatst gewijzigd: 16-09-10 - Geplaatst: 16-09-10