Christelijke Muziek en Concertagenda

Evangeliseren met de marimba

Van onze redacteur Frederike Hessing

18-05-07

Eerst wilde hij architect worden, nu is de marimba zijn lust en zijn leven. Hendrie Westra uit het Friese Zwaagwesteinde is professioneel marimbabespeler. Hij speelt onder andere in kerkdiensten, kooruitvoeringen en concerten. Deel 3 in de serie Eigen geluid.

Hendrie Westra heeft een uitgebreid repertoire. Hij speelt vooral opwekkingsliederen. “ Die lenen zich goed voor de marimba, want het zijn vrij ritmische liederen. De marimba is een ritmisch melodisch slagwerkinstrument. Maar ik speel ook wel rustigere liederen, die qua tempo wat langzamer zijn, bijvoorbeeld het lied ‘Abba Vader’.”

Langzame of snellere geestelijke liederen, de marimbaspeler vindt beide even mooi om te spelen. “Ik probeer de tekst in de muziek te verwoorden. Als de tekst gaat over wat Jezus voor je heeft gedaan, wil ik dat overdragen aan de mensen. Het is het overbrengen van de Bijbelse boodschap, een beetje evangelisatie”, aldus Westra.

Conservatorium

“Het marimba spelen gaat gelukkig goed, daar zie ik wel de hand van God in.” Inmiddels speelt Westra al 20 jaar marimba. “Voordat ik in aanraking kwam met de marimba, speelde ik op drums, kleine trom, pauken, xylofoon en vibrafoon bij de muziekschool de Wâldsang in het Friese Buitenpost.” Het ging goed op de muziekschool, zo goed zelfs dat zijn docent, hem aanraadde om naar het conservatorium te gaan. “Ik stond toen voor twee keuzes. Ik wilde eerst architect worden, maar ik heb toen gekozen voor een muzikale carrière.”

Op deze manier rolde de muzikant in het marimba spelen. “Ik ben afgestudeerd in Klassiek Slagwerk. De marimba vond ik door de warme klank een heel mooi instrument. Ik dacht: ‘daar wil ik meer mee doen’.”

Carrière

Al tijdens zijn opleiding aan het conservatorium in Leeuwarden en Groningen gaf de Fries optredens. Dat ging zo goed dat er snel meer volgden. De predikant van zijn gemeente vroeg in het prille begin van zijn carrière, rond 1986, of hij marimba wilde spelen in een speciale dienst. “In die eredienst was er een gast uit Guatemala. Voor die dienst heb ik geestelijke liederen ‘omgezet’, zodat ik ze op de marimba kon spelen. Marimbaliederen zijn namelijk meestal modern geschreven. De geestelijke liederen zijn meer herkenbaar voor de mensen en passen beter in de eredienst. Ik had dat arrangeren van deze liederen nog nooit eerder gedaan, maar het beviel goed.”

Ongeveer een jaar later deed de marimbaspeler mee aan een korendag in Leeuwarden. Via bestuursleden van een koor uit Dronten kwam Westra in contact met de dirigent van hetzelfde koor – en tevens organist – Harry Hamer. “Ik heb toen meegewerkt aan een concert van dit koor. Na afloop kwam Harry bij me en vroeg of ik met hem een cd wilde opnemen.” De week erna hadden de twee muzikanten een gesprek met platenmaatschappij STH uit Hoevelaken. Enkele maanden later kwam de cd uit.

“Het orgel en de marimba is een hele mooie combinatie. Het samenspelen maakt het bijzonder om te doen. Samen maak je er iets moois van tijdens een concert.” Want nog steeds treedt de marimbaspeler op met organisten. Hij werkt ook regelmatig mee aan uitzendingen van het EO-televisieprogramma ‘Nederland Zingt’. Daarnaast speelt hij ook solo. “Het mooie daarvan is, dat je helemaal vrij bent in wat je doet. Ik kan variëren in de manier waarop ik een lied speel.” Deze mogelijkheden maakt volgens Westra de marimba tot een mooi instrument.

Website van marimbaspeler Hendrie Westra

Wikipedia over de marimba

Website organist Harry Hamer

Meer nieuws van Christelijke Concert Agenda

Reacties: Reageer op dit artikel.

Hendrie Westra - wo 10-02-10 19:40:52
Dag Frederike, Zou je de link van website Hendrie Westra willen veranderen/linken met: www.hendriewestra.nl met hartelijke groet, Hendrie Westra



 Laatst gewijzigd: 21-05-07 - Geplaatst: 16-05-07