Christelijke Muziek en Concertagenda

Iedereen welkom in nieuw Orgelpark

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

16-01-07

Behalve draaiorgels zijn er in Amsterdam ook gewoon kerkorgels te vinden. Nieuw in de hoofdstad is het Orgelpark aan de Gerard Brandtstraat dat komende zaterdag, 20 januari, zijn deuren opent. Organisten, orgelliefhebbers en componisten kunnen vanaf die dag gebruik maken van het concertpodium. De organisatie hoopt dat een breed publiek, ook niet-kerkelijken, een bezoekt brengt aan het concertpodium.

Het Orgelpark, gehuisvest in de monumentale Parkkerk, wil het instrument op een nieuwe manier presenteren. Ook niet-kerkelijk publiek moet kennismaken met orgel. "Ik wil een nieuwe groep mensen voor het orgel interesseren. Het instrument is me te veel omklemd in een kerkelijke omgeving. Dat mag, maar daardoor kunnen veel mensen het orgel niet los zien van zijn kerkelijke context. Daar ik wil het juist uithalen, want het orgel heeft zoveel te bieden", zei initiatiefnemer en voorzitter Loek Dijkman maandag in het Nederlands Dagblad.
Er moeten meer dan honderd concerten per jaar plaats gaan vinden in de verbouwde Parkkerk. De eerste staat al voor 23 januai in de planning. Buiten de reguliere concerten gaan in het gebouw ook zogenaamde werkplaatsconcerten plaatsvinden. Tijdens deze gratis te bezoeken optredens oefenen jonge, talentvolle organisten van conservatoria in den lande op orgels in de voormalige kerk.

Vier orgels

In de kerk zijn momenteel vier orgels in de kerk te vinden. Op het balkon staat het Van Leeuwen-orgel, gebouwd in 1954. Rechts in de concertzaal staat een volgens het Orgelpark uniek orgel uit de Oostenrijkse hoofdstad Wenen: het Molzer-orgel. Blikvanger is het Sauerorgel, dat altijd in de kerk gezeten heeft. Bijzonder vanwege het groene front en de klank. Het orgel is een van de twee die er in Nederland te vinden zijn. Ook is in het Orgelpark nog het Mutsel Harmonium (een zogenaamde célesta) te zien; door Victor Mutsel (1815 – 1890) gebouwd in zijn Parijse fabriek. In het Orgelpark is eveneens een vleugel aanwezig: de Erard-vleugel.
Het orgelarsenaal is nog niet op volle sterkte. In 2009 komt het indrukwekkende Verschueren-orgel in de kerk te staan. Dat orgel wordt gebouwd, door Verschueren Orgelbouw, in de stijl van de 19de-eeuwse Franse orgelmaker Aristide Cavaillé-Coll. Het orgel krijgt 41 registers op drie klavieren en een front ontworpen door architect Bas van Hille.

Uitje

Job Cohen, burgemeester van Amsterdam, verricht zaterdag de officiële openingshandeling van het internationale concertpodium. Op het programma staat eveneens 'een gesprek' met de orgels in de kerk. De muziek tijdens het muzikale toneelstuk is in handen van componist Vincent van Wammerdan en auteur Jan Veldman verzorgt de tekst. De stichting ziet een bezoek aan het nieuwe concertpodium als een uitje. “Het Orgelpark bezoeken is uitgaan op zijn best.”


 Laatst gewijzigd: 17-01-07 - Geplaatst: 15-01-07