Christelijke Muziek en Concertagenda

Karaoke vervanger van orgels in Engelse kerken

Van onze redacteur Annette Schimmel

10-05-06

Al meer dan honderd Engelse kerken hebben geen organist meer, maar maken in paats daarvan gebruik van een karaoke-installatie: een computer die met één druk op de kop kant-en-klare kerkmuziek produceert. Vooral de kerken op het platteland maken dankbaar gebruik van dit nieuwe apparaat.

Platteland

In kleine kerken op het platteland is het vaak lastig organisten te vinden. Met de komst van de Hymnal Plus hoeft dat geen probleem meer te zijn, denkt fabrikant van het apparaat, Hymn Technologies. Deze computer beschikt over de muziek van meer dan 2700 geestelijke liederen en kan die in verschillende stijlen en op verschillende manieren afspelen. Het enige dat de gemeente nog hoeft te doen is meezingen.

Niet in Nederland

Volgende maand komt het apparaat ook in Amerika op de markt en directeur Kempster van Hymn Technologies heeft plannen voor Australië, Canada en Zuid-Afrika. Het apparaat zal voorlopig in Nederlandse kerken niet in gebruik worden genomen, omdat hier veel liederen voorkomen die in Angelsaksische landen onbekend zijn en omdat hier volgens de maker van de Hymnal Plus genoeg organisten zijn.


 Laatst gewijzigd: 10-05-06 - Geplaatst: 10-05-06