Christelijke Muziek en Concertagenda

Kapelkerk met muziek en tijd

Van onze redacteur Annette Schimmel

06-12-05

Het eeuwenoude uurwerk van de Kapelkerk aan de Laat in Alkmaar doet het weer en dat geldt ook voor het carillon. Op acht december zal het carillon gaan draaien en zijn de melodieën weer in de stad te horen. Daarmee doet alles het weer aan de kerk die een paar jaar geleden vanonder tot boven is gerestaureerd.

Het torenuurwerk, dat zeer waarschijnlijk uit de zestiende eeuw dateert, heeft jarenlang stilgestaan door slijtage en vervuiling. De restauratie van de kerk werd aangegrepen het uurwerk weer gangbaar te maken. Die klus is uitgevoerd door de stadsuurwerkmaker.
Ook heeft hij het carrillon een opknapbeurt gegeven. Op acht december gaat het mechaniek in werking, tegelijkertijd met de presentatie van het boek De Alkmaarse Kapelkerk, geschiedenis en restauratie.

De Kapelkerk heeft naar alle waarschijnlijkheid tot 1707 een klein carillon gehad die op de hele uren en mogelijk ook de halve, eenvoudige klokkenmuziek speelde. Na een ingreep in 1707 keerden de klokken niet terug in de kerk. Die situatie bleef zo tot de zestigerjaren van de vorige eeuw. Bij de restauratie van de 17e eeuwse carillons van de Waag en de Grote Kerk kwamen ruim twintig klokken vrij die de toren van de Kapelkerk als nieuwe thuisbasis kregen.
De klokken in de Kapelkerk werden toen gekoppeld aan een modern automatisch speelwerk.
Stadsuurwerkmaker Boris Stiensma is bij de restauratie uitgegaan van historische gegevens. Het klokkenspel is nu voorzien van een mechanische speeltrommel, net als in de Waag en de Grote Kerk het geval is. Als volgende week de speeltrommel de klokken weer bespeelt, drijft het uurwerk de wijzers weer aan en slaat het de uren. Het carillon speelt in 2006 een wals en een rondo van Mozart.


 Laatst gewijzigd: 05-12-05 - Geplaatst: 05-12-05