Christelijke Muziek en Concertagenda

Dans de salsa op 'Glorie aan God' met Charis Music

Charis Music brengt het Licht de wereld in

Van onze redacteur Eline Visscher

17-12-16

Tijdens Lichtjesavond trad Charis Music op in de Oude Kerk in Delft, waarmee ze een publiek trokken van zo'n vijftienhonderd mensen. "Kennelijk doen we toch iets waardoor mensen blijven luisteren!" vertelt dirigent Chiel Naber enthousiast. In de maand december tourt het koor door heel Nederland met een sprankelend kerstprogramma.

Muziek voor iedereen

Charis Music is geen standaard koor. Kleedt elk koor zich tijdens een kerstconcert in het zwart en rood, de artiesten van Charis Music kleuren lekker eigenwijs wit, grijs en mintgroen. Het jonge koor bestaat uit achttien getalenteerde zangers en zangeressen. "Bij ons moet je strenge auditie doen, dus zo groot zijn we niet!" vertelt dirigent Chiel Naber lachend. In 2014 richtte hij Charis Music op. In eerste instantie om het evangelie te verkondigen, maar ook om een nieuwe wind te laten waaien door de korenwereld. "De laatste jaren merkte ik dat de koren teruglopen", vertelt Chiel. "Wij hebben een nieuw concept met een verfrissend arrangement, dat ook makkelijk over is te nemen door andere koren en kerken. De muziek willen we dan ook toegankelijk houden voor alle kerkstromingen Ún voor mensen buiten de kerk. In ons programma komt van alles voorbij: Johannes de Heer, Sela, gospel, popliedjes van bijvoorbeeld Marco Borsato Ún eigen geschreven nummers."

Lijntje naar boven

Tijdens een optreden neemt Charis Music je mee in een (Bijbels) verhaal. Chiel: "Iemand leest het verhaal voor, dat wij vervolgens versterken aan de hand van nummers die precies in het verhaal passen. Op die manier kun je een lied opeens heel anders gaan zien. Het is een luisterprogramma, waar mensen genieten van muziek. Tegelijkertijd kunnen ze meeklappen en samen zingen. We zorgen er wel voor dat mensen zelf mogen kiezen wat ze willen; je hoeft niet per se met je handen in de lucht te staan." Waar Charis Music de inspiratie vandaan haalt? "We zeggen altijd dat we een 'direct lijntje naar boven' hebben. Op de een of andere manier komen de nummers gewoon en vult het programma zich. Dan stemmen we het op elkaar af en gaan we aan de slag met het arrangement."

Volle kerk bij Lichtjesavond

Het mooiste moment van de afgelopen tijd vindt Chiel het optreden tijdens de Lichtjesavond in Delft. "Wij waren het hoofdprogramma in de Oude Kerk. Van tevoren zei de organisatie dat er ongeveer een mannetje of vijfhonderd zou blijven kijken, de rest loopt altijd door. Het is een festival, waar mensen over de kerstmarkt struinen. Maar toen we daar eenmaal stonden, stroomde de kerk steeds verder vol: uiteindelijk waren er duizend tot vijftienhonderd mensen! Ze dansten mee en werden geraakt door onze muziek. Blijkbaar doen we toch iets waardoor mensen blijven luisteren. Dat is supervet."

Ga in het licht staan

Tijdens de kersttour treedt Charis Music op in verschillende steden met hun kerstprogramma. Het thema is 'Ga in het licht staan, breng het licht de wereld in'. Hiermee hopen ze het publiek tot nadenken te zetten. Chiel: "Heel vaak wordt gezegd: ga op zoek naar het licht in de duisternis. Maar wij vertellen juist dat het Licht er al is: als kindje Jezus is Hij op aarde gekomen! Wij hoeven alleen maar ja te zeggen. Gebruik dat Licht ook door er voor anderen te zijn, door mensen te helpen die in nood zitten."

Salsadansen op 'Glorie aan God'

Er zitten leuke verrassingen in het arrangement. "Met het nummer 'Glorie aan God' buldert iedereen altijd hard mee, maar wij hebben er een salsaversie van gemaakt; uiteindelijk danst de hele kerk! Dat is fantastisch. 'Ere zij God' zingen we als ballad. Je ziet de mensen gewoon genieten. We gebruiken dit arrangement al heel lang, maar ik krijg er nog elke keer kippenvel van." Charis Music krijgt lovende reacties op hun tour. "Mensen die de kerstgedachte zijn verloren, hebben weer zin in het kerstfeest."

Foto's: Michael Terlouw

Geniet van het verfrissende arrangement van Charis Music tijdens een van de sfeervolle kerstconcerten.

Zaterdag 17 december: Charis Music in Dordrecht

Zondag 18 december: Charis Music in Voorthuizen

Zondag 18 december: Charis Music in Nieuw-Vennep

Maandag 19 december: Charis Music in Ameide

Woensdag 21 december: Charis Music in Smilde

Donderdag 22 december: Charis Music in Ermelo

Vrijdag 23 december: Charis Music in Maassluis

 Laatst gewijzigd: 16-12-16 - Geplaatst: 16-12-16