Christelijke Muziek en Concertagenda

“Ik wil een bewustwordingsproces in gang zetten”

Harpiste Anne van Schothorst presenteert cd 'Aarden'

Van onze redacteur Hans Bossenbroek

04-04-07

Harpiste Anne van Schothorst heeft amper haar nieuwe cd 'Aarden' uitgebracht en de volgende is alweer in ontwikkeling. Met 'Aarden' brengt de componiste haar derde cd op de markt. Een schijfje met meditatieve harpmuziek, afgewisseld met gedichten. "Het is het einde van een persoonlijke zoektocht."

Met 'Aarden' wil de harpiste een bewustwordingsproces bij mensen in gang zetten. De composities zijn dan ook meditatief. Mensen worden daardoor volgens Van Schothorst gedwongen om stil te zijn. “In deze onrustige, prestatiegerichte maatschappij lopen mensen zichzelf vaak voorbij en leven steeds minder bewust. Druk, druk, druk. Ze zijn vergeten waartoe ze bestemd zijn. Maar dan is er stilte: harpklanken en aandacht voor jezelf. Aandacht voor wie jij bent, je dromen, verlangens, vreugde en verdriet. Wanneer je bewust leeft, maak je bewustere keuzes.” Van Schothorst verwacht dat voornamelijk dertigers, poëzieliefhebbers, liefhebbers van meditatieve muziek en christenen de cd zullen aanschaffen.

Zoektocht

Dat de harpiste het publiek bewust wil maken van hun gedrag, komt niet uit de lucht vallen. De net uitgekomen cd is vooral ook het einde van een persoonlijke zoektocht. “Tijdens die zoektocht was ik niet gelukkig in mijn leven. De vragen die ik mezelf altijd al stelde, werden door enkele gebeurtenissen in mijn leven prangender. Ik kwam tot de conclusie dat ik moest leren luisteren naar mijn hart en me laten leiden door God. Dus koos ik er bewust voor om me toe te gaan leggen op de muziek en het componeren”, legt Van Schothorst uit.

Die verandering was moeilijk, bekent de componiste. “Het ging gepaard met blijdschap en soms ook een traan. Wanneer je het niet verwacht dan krijg je hulp of dan voel je je gesterkt door je relatie met God, dat gevoel geeft vleugels. Vliegen is oké. Maar ik ben een mens, dus het is goed om te aarden, met beide benen op de grond te staan. Dan gaat de zoektocht verder. Wat wil en kan ik? Ben ik op de goede weg? Hoe ga ik mijn muzikale carrière invullen? Dan begint de cyclus opnieuw.” De titel 'Aarden' verwijst naar die cyclus. “Zoeken, dromen, reflectie, glimlach, ontnuchtering, gevonden worden, aarden, waarna het proces weer van voor af aan begint. De cd is een compilatie van emoties”

God

Door andere kunstvormen waaronder poëzie werd Van Schothorst geïnspireerd tot componeren. “Het gedicht 'De Vogel' van Ida Gerhardt inspireerde mij bijvoorbeeld tot het schrijven van het muziekstuk 'Kwam een vogel gevlogen'. Ook van de Dordtse dichter Jan Eijkelboom heb ik een aantal gedichten verwerkt in deze cd.”

Toch is God de belangrijkste inspiratiebron voor haar composities, zegt Van Schothorst. “Zonder God zou ik mijn muziek niet kunnen schrijven. Voor mij zijn de improvisaties over het taizélied 'Bless the Lord My Soul' eigenlijk een dankbetuiging aan God. Ik ben Hem dankbaar dat ik deze cd/dvd heb mogen maken.”

Van Schothorst: Toekomst vol harpmuziek

Harpiste en componiste Anne van Schothorst is alweer bezig met haar volgende cd: 'Harp and Soul'. De opnames ervoor zijn inmiddels in volle gang. “Het is inspirerende en verstillende muziek. Het zijn melodieën die je in vervoering brengen en ontspanning geven. Het zijn heel troostrijke, ontroerende bekende en minder bekende psalmen en religieuze melodieën met improvisaties van mijn hand.” Haar toekomst ziet de harpiste “vol harpmuziek”. Van Schothorst: “Ik wil me toeleggen op componeren en het maken van cd's en dvd's. Met zo af en toe een optreden.”

 Laatst gewijzigd: 04-04-07 - Geplaatst: 04-04-07