Christelijke Muziek en Concertagenda

“Goede Vrijdag is de belangrijkste dag”

Van onze redacteur Frederike Hessing

30-03-07

Het ‘Hallelujah koor’ wordt waarschijnlijk de toegift op het paasconcert van 31 maart in de Sint Jacobskerk, te Vlissingen. “Dat lied gaat over de afronding van Pasen. Het is de bedoeling dat God de eer krijgt door ons concert en niet het koor”, aldus Jaap Koffeman, erelid van de Urker Zangers. Deel 2 in de serie De muzikale belevenis van Pasen.

Jaap Koffeman is koorlid sinds het eerste uur. Volgend jaar bestaan de Urker Zangers veertig jaar, mede daardoor is hij erelid van de vereniging. De andere reden is dat hij vijfentwintig jaar voorzitter van de Urker Zangers is geweest. “Ik hielp dan met het organiseren van een concert, ik was de contactpersoon. Ik werd opgebeld door kerken en dergelijke. Nu gaat het heel anders dan vroeger, alles gaat via de mail.” Zingen in het koor doet de voormalige voorzitter nog steeds, tijdens het paasconcert zingt hij eerste tenor. “Zingen is één van de mooiste dingen die je kunt doen. Het is je emotie delen met mensen.”

Gouden draad

“Als koor geniet je twee keer: samen met het publiek creëer je die prettige sfeer, als het publiek het concert fijn vindt, vindt het koor het ook fijn. En je geniet omdat je als koor iets probeert over te brengen, van wat je zingt.” Op 31 maart is dat voor de Urker Zangers de geschiedenis van Pasen. “Het thema van Pasen betekent wel wat voor je leven als je christelijk opgevoed bent. Ik weet dat Christus voor mij is gestorven en dat mijn Verlosser leeft. Dat ik altijd hulp aan Hem mag vragen als ik er zelf niks van bak”, aldus Jaap Koffeman.

Volgens de eerste tenor is elk thema van een concert belangrijk. “Alle thema’s zitten aan elkaar vast. In de christelijke wereld begint het met Kerst, de geboorte van Christus dat eindigt met Goede Vrijdag. Die gebeurtenis loopt als een gouden draad door je leven, want het is de belangrijkste dag in het geloofsleven. Toen is het werk dat de Here moest doen volbracht, Hij heeft voor ons de zonden betaald.” Daarom kun je volgens koorlid Koffeman niet zonder Kerst, Pasen, Goede Vrijdag, Hemelvaartsdag en Pinksteren.

Terre des Hommes

Eén van de liederen die de Urker Zangers zingen te Vlissingen is ‘Want nu de Heer is opgestaan’. “Ik vind het één van de mooiste liederen, we mogen dat als koor graag zingen.” De Urker Zangers onder leiding van dirigent Jacob Schenk hebben een uitgebreid repertoire; van psalmen tot Latijnse nummers. Waarvan ze er enkele laten horen op het paasconcert onder begeleiding van Rienk Bakker. De opbrengst van het optreden in de Sint Jacobskerk gaat naar Terre des Hommes. Een organisatie die zich wereldwijd inzet voor de rechten van kinderen.

Jaap Koffeman heeft zin in het concert. “In Zeeland heb je van die prachtige, mooie kerken dan gaat het zingen vanzelf. Zoals Maarten Luther zei: zingen is twee keer bidden. Je kunt bijvoorbeeld door een psalm geweldig geraakt worden. Muziek geeft je gevoel weer. Als je somber gesteld bent, kun je van muziek weer vrolijk worden. Zoals koning Saul uit de Bijbel; als hij in een boze bui was, speelde David op zijn harp. Dan werd de koning milder.” Zingende mensen zijn blije mensen, volgens het erelid van de Urker Zangers. “Als je niet blij bent, heb je geen behoefte om te zingen.”


 Laatst gewijzigd: 30-03-07 - Geplaatst: 28-03-07